Akzo optimistischer na reorganisatie

Door een forse vermindering van arbeidsplaatsen en lagere pensioenkosten heeft chemie- en farmacieconcern Akzo Nobel zijn kosten aanzienlijk verminderd. Daardoor steeg de winst in het derde kwartaal met twintig procent naar 213 miljoen euro, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Financieel directeur R. Frohn toonde zich vanochtend bij de presentatie van de kwartaalcijfers optimistisch. Voor het hele jaar verwacht Akzo ongeveer eenzelfde winst te behalen als vorig jaar (exclusief incidentele winsten): 811 miljoen euro. Eerder vreesde het bedrijf een daling van de winst.

Bij de farmaciedivisie verdwenen de afgelopen negen maanden 1.000 van de ruim 20.000 banen. Het is de divisie met de meeste problemen. Organon kampt sinds eind 2002 met een snel dalende omzet van zijn belangrijkste medicijn, het antidepressivum Remeron, omdat het patent erop is verlopen in Amerika en een aantal Europese landen. Daardoor komen concurrenten met goedkope versies van het medicijn op de markt. Akzo heeft voorlopig nog geen ander medicijn dat het gat opvult. Het meest verwacht het bedrijf van een experimenteel medicijn tegen schizofrenie, waaraan het samen werkt met 's wereld grootste farmaconcern, het Amerikaanse Pfizer. Maar als dat medicijn al de markt haalt, zal dat niet eerder zijn dan eind 2007.

Verder kampt Diosynth, dat ingrediënten voor geneesmiddelen maakt, met een overcapaciteit in de markt. Daardoor loopt het aantal opdrachten van klanten terug. Eerder heeft Akzo aangekondigd 350 banen te schrappen bij Diosynth. Eind augustus heeft het concern besloten om Diosynth onder te brengen bij Organon, waarbij nog eens 60 arbeidsplaatsen verdwijnen.

In het derde kwartaal daalde de omzet van de farmadivisie met negen procent naar 801 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat steeg met negen procent naar 131 miljoen euro.

Ook bij de chemiedivisie daalde de omzet. Dat kwam met name doordat Akzo hier twee onderdelen afstootte. Zonder deze twee onderdelen steeg de omzet van de chemiedivisie met vijf procent naar 996 miljoen euro. Sinds begin dit jaar zijn 1.500 van de 14.400 banen verdwenen – inclusief de afgestoten onderdelen.

De verfdivisie zag omzet en bedrijfsresultaat omhoog gaan. Akzo verkocht meer verf in Azië en Amerika. Met name de omzet van scheepsverven, industriële verven (voor hout, staal en papier) en decoratieve verven steeg. De verkoop van autolakken stond onder druk. Akzo heeft besloten bij deze afdeling 600 banen te schrappen.

De koers van Akzo op de Amsterdamse beurs steeg licht naar ruim 29 euro.