Akkoord bij Opel; geen eind staking

General Motors, het Amerikaanse moederbedrijf van Opel, zegt toe zich sterk te zullen maken voor het `concurrerend houden' van de belangrijkste Opel-fabrieken in Duitsland (met name de vestigingen in Rüsselsheim en Bochum) tot na het jaar 2010. Tegelijkertijd zal het bedrijf zoeken naar een `sociaal aanvaardbare' manier om het aantal werknemers terug te brengen. Dat is de kern van een akkoord dat GM vanmorgen heeft bereikt met de ondernemingsraad van het concern. Een woordvoerder van de ondernemingsraad bevestigde de afspraak.

Maar terwijl Opel en de ondernemingsraad toezegden dat ze spoedig door zouden gaan met gesprekken over het saneringsplan, ging de wilde staking bij de Opel-fabriek in Bochum gewoon door. De werknemers in Bochum zijn bang dat hun verouderde fabriek het hardst getroffen zal worden en eisen dat niemand zijn baan verliest door gedwongen ontslag. Zowel de vakbond IG Metal als de Duitse bondskanselier Schröder heeft de stakers opgeroepen het werk te hervatten.

De vakbonden hebben voor vandaag een actiedag voorbereid in alle Europese GM-fabrieken. In de Saab-fabriek in het Zweedse Trollhättan zou het werk twee uur lang worden neergelegd en zouden de werknemers worden bijeengeroepen voor een ,,informatiebijeenkomst''. De Poolse vakbond Solidariteit heeft vandaag een solidariteitsactie georganiseerd in de Opel-fabriek in Gliwice. Ook in Engeland en Spanje zouden bij Opel-vestigingen acties worden gevoerd.

GM meldde vorige week donderdag dat het bedrijf verwacht 12.000 banen in Europa te zullen schrappen voor het eind van het jaar 2006, de meeste daarvan in Duitsland. De maatregel moet jaarlijks een half miljard euro besparen in de verliesgevende Opel-, Vauxhall- en Saab-fabrieken van het concern. GM zegt dat het moet bezuinigen om de concurrentie met Japanse en andere Europese automerken te kunnen aangaan.

Onze correspondent voegt hier aan toe: Een woordvoerder van de Opel-fabriek in Antwerpen zei dat door de acties bij de vestiging in Bochum vanaf vanmiddag twee uur wegens gebrek aan onderdelen niet meer kan worden gewerkt. Voor een deel van het personeel van Opel Antwerpen, waar in totaal 5.400 mensen werken, wordt een uitkering aangevraagd nu zij `technisch werkloos' worden.