Ajax voelt last van notering

Voor de tweede keer in zijn bestaan als beursfonds keert het winstgevende Ajax dividend uit. Het zou wel eens het laatste dividend voor de aandeelhouders kunnen zijn. Na zes jaar wordt een vertrek van het Damrak niet meer expliciet uitgesloten.

Geen beursfonds vindt het zo lastig als Ajax om fraaie winstcijfers te presenteren. Want de nettowinst van 9,8 miljoen euro over het afgelopen seizoen staat in schril contrast met de armoedige sportieve prestaties van dit moment. En dan is de mening van de voetbalsupporter snel klaar: geld is belangrijker dan het spelletje.

Directeur Arie van Eijden, die gisteren de jaarcijfers presenteerde, verlichtte zijn pijnlijke spagaat met de mededeling dat in de winterstop nieuwe spelers aangetrokken kunnen worden. Daar is geld voor en dan nog zal de club, mede dankzij de verkoop van spits Ibrahimovic aan het begin van dit seizoen, winstgevend blijven.

Bij de komende aandeelhoudersvergadering zal behalve de sportieve prestaties ook de beursnotering kritisch tegen het licht worden gehouden. De directie onderzoekt momenteel of een vertrek van het Damrak een reële optie is. ,,Ik vind dat je in elk geval je oren en ogen moet openhouden voor alternatieven. Je ziet dat veel kleinere beursfondsen, kijk bijvoorbeeld naar Free Record Shop van Breukhoven, besluiten om van de beurs te gaan'', zegt financieel directeur Jeroen Slop van Ajax.

De voordelen in 1998 van een beursgang waren duidelijk. De club kon op deze manier gemakkelijk veel kapitaal verwerven en met dat eigen vermogen konden drie verlangens worden uitgevoerd: een professionele opzet van talentscouting, de uitbreiding van merchandising (verkoop van clubgerelateerde artikelen) en deelnemingen in buitenlandse clubs.

Van dat laatste is niet veel terechtgekomen. Ajax heeft nu alleen nog een belang van 51 procent in Ajax Cape Town. Investeringen in een Belgische en Ghanese club leidden niet tot het gewenste resultaat.

,,Onze ambities in scouting en merchandising zijn beter tot hun recht gekomen. Dat zijn zaken die we dankzij de beursgang goed hebben kunnen regelen.'' Inmiddels haalt de club bijna 6 miljoen euro via merchandising binnen.

Maar aan een beursnotering kleven ook nadelen. De club moet financieel veel meer openheid betrachten dan concurrenten in de Nederlandse competitie. Zo heeft de beurs Ajax verplicht om voortaan bekend te maken hoeveel miljoenen een speler heeft opgeleverd. En Ajax meldde gisteren bijvoorbeeld ook dat ABN Amro als hoofdsponsor tot 2011 jaarlijks 7 miljoen euro aan de club betaalt. Wat Fortis aan Feyenoord betaalt, hoeft de buitenwacht niet te weten.

Daar staat tegenover dat clubs als Feyenoord en PSV slechts van de financiële positie kunnen dromen waarin Ajax verkeert. Dankzij de gelden van de aandeelhouders prijkt, ondanks enkele verliesgevende jaren, een eigen vermogen van 73 miljoen euro. Al met al lijkt de club rijk genoeg om zichzelf weer van de beurs te kopen.

Nou, Slop geeft zich niet direct gewonnen en rekent snel voor. ,,De koers is momenteel ruim 8 euro, er zijn 5 miljoen aandelen genoteerd. Die meer dan 40 miljoen euro leggen we niet zomaar op tafel. Aan liquide middelen hebben we momenteel zo'n 21 miljoen euro. Dat is slechts de helft.''

Maar Slop wil met de nodige slagen om de arm wel even verder rekenen. Ajax heeft nog heel wat `verborgen' schatten. ,,Ajax is voor 13 procent aandeelhouder van de Arena en dat belang staat voor 9 miljoen euro op de balans. En we zouden ook nog De Toekomst [het jeugdcomplex van Ajax, naast de Arena] kunnen belenen, wat voor bijna 10 miljoen euro in de boeken staat. Hetzelfde geldt voor de openstaande vorderingen: dat zijn gelden die we nog van andere clubs tegoed hebben omdat veel transfers in termijnen worden betaald. Het kan misschien allemaal, maar wil je het ook?'' Alleen al via de transfer van Ibrahimovic aan Juventus komen bij Ajax de komende jaren nog miljoenen binnen. Via een financiële constructie (factoring) kunnen die vorderingen nu al te gelde worden gemaakt.

Op één vraag geeft Slop een duidelijk ontkennend antwoord. Of er al met externe financiers wordt gesproken? Zij zouden geld kunnen steken in een spelersfonds en vervolgens kunnen meedelen in de opbrengsten van verkochte voetballers, zoals dat bij PSV en NAC ook al gebeurt. ,,Nee, we praten niet met andere partijen. Dat zou ook de verkeerde volgorde zijn: we moeten eerst weten wat we intern willen en dat gaan we in december aan de aandeelhouders voorleggen. Daarna kan je eventueel pas met anderen in gesprek.''