Agog meets Zapp

Los van elkaar werden ze in deze krant warm onthaald, het trio Agog van gitarist Frank Wingold, en het Zapp strijkkwartet. Op Meltdown, het resultaat van de ontmoeting die deze groepen vorig jaar in de Hilversumse Wisseloord studio hadden, ligt het initiatief bij Agog. De meeste composities zijn van Wingold, één is er geschreven door bassist Mark Haanstra.

De muziek van dit onalledaagse septet, zes keer snaren plus drummer Joost Lijbaart, refereert aan vele tradities (jazz, pop, ga maar door) maar overschrijdt overal met verve de getrokken grenzen. Niet abrupt, via harde actie, maar op een onnadrukkelijke manier, als wolken die doelloos verder drijven. Het bijna stil staande openingsstuk Broken is heel geschikt om te testen of je open staat voor deze muziek. Voor pathologische zekerheidszoekers luidt het antwoord ongetwijfeld nee, maar wie durft te reizen zonder reisgids en kompas, ik noem ze bij gebrek aan beter `zwerfluisteraars', valt er hier een hoop te beleven. Op 18/10 speelt Agog meets Zapp in het Eindhovense Wilhelmina en op 31/10 in het Concertgebouw in Amsterdam.

Agog Meets Zapp: Meltdown (JM 75202). Distr. Challenge.