`African Town' in Detroit

Na maanden van gevoelige discussies tussen etnische groeperingen krijgt de Noord-Amerikaanse stad Detroit alsnog een door de gemeente gesubsidieerde wijk speciaal voor zwarte ondernemers.

In Detroit is daarmee een voorlopig einde gekomen aan een controverse tussen het gemeentebestuur, latino's en voorvechters van de zwarte gemeenschap in de stad waarvan meer dan 80 procent van de 910.000 inwoners zwart is. Gisteren stemde het gemeentebestuur met vijf tegen vier voor `African Town'. Het is niet bekend hoe de twee blanke leden gestemd hebben.

African Town moet een zakelijk gebied worden gericht op zwarte ondernemers. Het gemeentelijke ontwikkelingsbedrijf en organisaties van zwarte ondernemers gaan het samen ontwikkelen.

Het plan heeft de afgelopen maanden veel discussie losgemaakt in Detroit. De zwarte burgemeester Kwame Kilpatrick vond het racistisch en wilde geen geld geven aan een enkele groep ondernemers – in dit geval aan zwarten. Voorstanders wezen op het al eerder in Detroit ontwikkelde Greektown en Mexicantown. Kilpatrick is nu akkoord gegaan met een variant op het plan.

Het is niet bekend hoeveel de gemeente investeert in het gebied. Eerdere berichten in Amerikaanse media spraken van 40 miljoen dollar, 32 miljoen euro.

In Detroit leeft 26 procent van de inwoners onder de armoedegrens, tegen 12 procent gemiddeld in de Verenigde Staten. De werkloosheid bedraagt gemiddeld 14 procent, drie keer zoveel als het Amerikaanse gemiddelde.