Woede na kritiek op rouw Liverpool

Hij had een gouden toekomst. Met zijn bestudeerd-slordige uiterlijk, zelfspot en charmant gebrek aan eerbied voor politieke conventies werd Boris Johnson (40) steeds vaker genoemd als de man die de gestrande Tories eindelijk vlot zou kunnen trekken.

Maar de hyperactieve Johnson, parlementariër, Tory-woordvoerder voor Cultuur, romanschrijver, Telegraph-commentator en hoofdredacteur van het weekblad The Spectator, rekte de oneerbiedigheid vorige week op tot voorbij de charme. Zijn baas, Tory-leider Michael Howard, en de stad Liverpool zijn woedend na een anoniem hoofdcommentaar in The Spectator. Dat beschuldigde de stad aan de Mersey van een emotionele overreactie na de moord op de in Irak gegijzelde ingenieur Ken Bigley (62).

Bigley's dood was barbaars, maar met de twee minuten stilte voor hem heeft de stad ,,elke zin voor proportie'' uit het oog verloren. Want als er Britse soldaten sterven in Irak hoor je niemand, aldus het blad. De ,,extreme reactie'' werd gevoed door het feit dat Bigley uit Liverpool kwam. De ,,combinatie van economische pech en een verslaving aan staatssteun heeft een zeer onaangename psyche onder de Liverpudlians gekweekt'', aldus het blad.

,,Ze zien zichzelf als slachtoffer en die status verafschuwen ze. Maar tegelijkertijd zwelgen ze erin. Dat komt deels omdat ze niet kunnen accepteren dat ze misschien zelf hebben bijgedragen aan hun ongeluk, maar proberen anderen de schuld te geven''. De weigering van Liverpool om te erkennen dat voetbalfans uit de stad mede schuld dragen aan de dood van honderd supporters in het Hillsborough-stadion in 1989 is daarvan eveneens een voorbeeld, aldus het blad.

Inwoners van de stad noemden het stuk ,,weerzinwekkend'', ook omdat officiële onderzoeken naar `Hillsborough' de fans hebben vrijgepleit. Howard, zelf een Liverpoolfan, was not amused, noemde het stuk ,,volkomen onzin'' en ontbood Johnson voor een schrobbering, al hoeft hij niet af te treden. Wel moet Boris in Liverpool persoonlijk excuus gaan maken. De Telegraph, huisblad van de Tories, drukt vandaag een cartoon af van de gedoodverfde nieuwe leider, met zijn karakteristiek blonde krullen en verder geheel bedekt met pek en veren.