Werving studenten ook in Brazilië, Rusland en Mexico

De promotie van het Nederlandse hoger onderwijs in het buitenland wordt de komende vijf jaar flink uitgebreid. Met een beurzenprogramma ter waarde van 100 miljoen euro zullen studenten worden geworven in Rusland, Brazilië, Mexico, India, Maleisië, Thailand en Vietnam. Tot nu toe werd alleen actief geworven in China, Taiwan en Indonesië. Er komt promotie voor Nederland als kennisland in de Verenigde Staten, Canada, Noorwegen, Finland en Zwitserland. De buitenlandse `kenniswerkers' ontvangen alleen een vijfjarige verblijfsvergunning als ze binnen die drie maanden na hun studie een baan hebben met een minimuminkomen van 45.000 euro. Dit schrijft Het Financieele Dagblad vandaag op basis van een uitgelekt concept van de Internationaliseringsbrief van staatssecretaris Rutte (Onderwijs, VVD). Een woordvoerder van Rutte wil het bericht niet bevestigen, omdat het om een concept gaat en de definitieve brief pas half november naar de Tweede Kamer gaat.