Weer grote fusie van gouddelvers in Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse goudproducent Harmony Gold heeft vanochtend bevestigd concurrent Gold Fields te willen overnemen. Gold Fields is de vierde grootste gouddelver ter wereld en in totaalvermogen twee maal zo groot als Harmony. Harmony biedt voor Gold Fields 52,9 miljard rand (6,6 miljard euro). Dat is 29 procent meer dan de gemiddelde prijs van alle aandelen van Gold Fields over de laatste dertig dagen.

Als de aandeelhouders van Gold Fields de overname goedkeuren, ontstaat de grootste gouddelver ter wereld. Volgens een woordvoerder van Harmony heeft de deal de steun van de Russische grondstoffenproducent Norilsk Nickel, dat 20 procent van de aandelen Gold Fields in handen heeft.

De Russen zouden vooral belangstelling hebben omdat overname door Harmony de plannen van Gold Fields dwarsboomt om samen te gaan met het Canadese Iamgold. Door Gold Fields' samenwerking met de Canadezen zou Norilsk aan invloed verliezen. De eigenaar van Norilsk, de magnaat Vladimir Potanin, wil zijn buitenlandse belangen juist vergroten zodat zijn vermogen buiten handbereik komt van de Russische president Poetin die in eigen land een heksenjacht tegen hem en andere grootindustriëlen is begonnen. Norilsk Nickel kocht afgelopen maart 20 procent van Gold Fields' aandelen van mijngigant Anglo American.

Harmony hoopt met de overname zijn positie in Zuid-Afrika en in het buitenland te verstevigen. ,,De voorgestelde fusie stelt Harmony in staat zich te ontplooien als de grootste Zuid-Afrikaanse goudproducent en als belangrijke speler op de internationale goudmarkt'', aldus een verklaring vanochtend.

Harmony is momenteel de grootste lokale goudproducent in Zuid-Afrika en nummer vijf op de wereldranglijst. Het ging vorig jaar samen met ARM-Gold, van de zwarte zakenman Patrice Motsepe. Die deal werd gezien als een belangrijke steun in de rug van de zogeheten black economic empowerment in Zuid-Afrika. Het streven van de Zuid-Afrikaanse regering is dat tegen 2015 15 procent van alle Zuid-Afrikaanse mijnbazen zwart is.

De Zuid-Afrikaanse mijnindustrie heeft het afgelopen jaar flink te lijden gehad onder de sterke rand. Om de klappen op te vangen zijn de mijnbedrijven driftig op zoek naar buitenlandse partners. Gold Fields delft ook goud in Ghana en Australië. De raad van aandeelhouders zou op 16 november beslissen over samenwerking met het Candadese Iamgold.

De productie van Harmony en Gold Fields samen is groter dan die van AngloGold, dochter van mijngigant Anglo American, die onlangs de grootste werd door een fusie met het Ghanese Ashanti. Een eventuele overname van Gold Fields door Harmony moet worden goedgekeurd door de Zuid-Afrikaanse autoriteiten.