Rechtbank spreekt sergeant Eric O. vrij

De rechtbank in Arnhem heeft vanochtend sergeant-majoor Eric O. vrijgesproken. Justitie heeft onvoldoende bewezen dat O. ten onrechte in december in Irak een waarschuwingsschot loste, aldus de rechtbank.

Door dat schot zou volgens het OM de 32-jarige Irakees Abdullah Moushar Aadhafa zijn geraakt. Hij overleed aan zijn verwondingen.

Het openbaar ministerie eiste twee weken geleden zes maanden voorwaardelijke militaire detentie en een taakstraf van 240 uur tegen de militair, lid van het Korps Mariniers. Hij zou ,,een gericht schot in de richting van een groep burgers'' hebben gelost. Verdachte wist volgens officier van justitie Van Dusschoten dat hij een groot risico nam. ,,Er was geen leven-of-dood-situatie.'' Het slachtoffer was volgens het OM geen plunderaar, zoals in de media is gesuggereerd.

Volgens het OM zou onderzoek van de Koninklijke Marechaussee hebben uitgewezen dat O. dienstvoorschriften had overtreden `ten gevolge waarvan iemand is overleden'. O heeft dat altijd ontkend. De rechters stellen in het vonnis dat als uitgangspunt moet worden genomen dat je het verhaal van een militair moet geloven. Alleen als een aanklager duidelijk kan aantonen dat de situatie anders was, kan een veroordeling volgen.

De aanhouding van O. leidde begin dit jaar tot commotie in militaire vakbondskringen en de Tweede Kamer, zeker nadat voorzitter De Wijkerslooth van het college van procureurs-generaal zijn aanhouding en de strafrechtelijke vervolging publiekelijk billijkte. Tweede-Kamerleden richtten zich vanochtend in reactie op het vonnis ook vooral op het ministerie van Justitie en het openbaar ministerie.

,,Een pijnlijke misser'', aldus CDA'er Kortenhorst. ,,In het begin blies men hoog van de toren, werd van doodslag gesproken. Later ging het alleen nog over de vraag of de instructie wel was gevolgd. En ook dat is, om in stijl te blijven, aan flarden geschoten.'' PvdA'er Wolfsen vindt dat niet alleen maar met de beschuldigende vinger naar procureur-generaal De Wijkerslooth gewezen moet worden: ,,Zijn inbreng, ook in de publiciteit, is toch gebeurd in overleg met minister Donner''.

Minister Kamp (Defensie, VVD) heeft ,,gemengde gevoelens'' bij het vonnis van de militaire rechtbank over sergeant-majoor Eric O. De minister reageerde tijdens een werkbezoek aan de Nederlandse manschappen in Irak dat nog tot woensdag duurt. Tegenover het persbureau ANP zei Kamp blij te zijn voor de sergeant-majoor. ,,Maar tegelijkertijd ben ik bedroefd over wat hij heeft moeten meemaken. Hij werd opgepakt, vanuit Irak naar Nederland gehaald, vastgezet en hij kreeg alle publiciteit over zich heen.''

Analyse en reacties:

pagina 3

hoofdartikel: pagina 7