President Kabila bezoekt O-Congo

President Joseph Kabila heeft voor het eerst sinds zijn aantreden in 2001 een bezoek gebracht aan het oosten van Congo, dat tijdens de vijf jaar durende burgeroorlog werd gecontroleerd door rebellen en van de rest van het land was afgesneden. Het bezoek van Kabila aan Kisangani was vooral bedoeld als signaal dat zijn regering het gebied controleert en dat ,,Congo herenigd is'', zoals hij het zelf in een toespraak uitdrukte. Tegen duizenden juichende inwoners van Kisangani zei Kabila dat hun leed tijdens de burgeroorlog hem speet, en dat ,,het proces van pacificering op gang is gekomen en zal worden voortgezet tot het hele land veilig is''. Congolese regeringstroepen veroverden zaterdag de stad Kilwa in het zuidoosten van Congo op een rebellengroep; dertig rebellen werden daarbij gedood. Tien inwoners verdronken in een rivier toen ze probeerden de stad te ontvluchten.