Politie Irak weer doelwit aanslagen

Na een weekeinde vol geweld in Irak hebben Amerikaanse troepen vanochtend de belegering van de opstandige stad Falluja voortgezet. Gisteren werden rebellen bestookt vanuit de lucht en vanaf de grond. De Iraakse politie was het doelwit van diverse aanslagen.

Vanochtend hadden de Amerikaanse troepen zich enigszins teruggetrokken en hadden zij een blokkade rond de stad gelegd. Volgens ooggetuigen hebben veel rebellen zich verschanst in een moskee.

Een van de bloedigste incidenten deed zich afgelopen nacht voor toen een autobom tot ontploffing werd gebracht voor een restaurant in de buurt van de Australische ambassade in Bagdad, waar Iraakse politieagenten hun maaltijd gebruikten. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen ten minste zes mensen om en raakten 27 andere gewond. Vermoedelijk ging het om een zelfmoordaanslag. Dat er op het late tijdstip zoveel mensen in het restaurant zaten, heeft te maken met de ramadan, de islamitische vastenmaand. Tijdens ramadam eten en drinken gelovigen pas na zonsondergang.

Eerder op zondag belandde een mortier in een stadion in de shi'itische wijk Sadr City in Bagdad, waar aanhangers van de geestelijke leider Al-Sadr wapens konden inleveren in ruil voor geld. Bij de explosie, enkele minuten voordat premier Ayad Allawi langs zou komen, werden ten minste twee mensen gedood. Allawi zei later in het stadion ,,opgetogen'' te zijn over de bereidheid van de shi'itische strijders om hun wapens in te leveren, maar hij zei ook dat er nog veel meer zware wapens overhandigd moeten worden. Ook Amerikaanse zegslieden spreken over een voorlopig succes. Momenteel wordt gesproken over de mogelijkheid de termijn voor het inleveren van wapens opnieuw met enkele dagen te verlengen en het ontwapeningsprogramma ook naar andere steden uit te breiden.

Zaterdagavond werden negen Iraakse politieagenten gedood toen ze in een hinderlaag liepen bij Latifiya, even ten zuiden van Bagdad. De agenten hadden een cursus gevolgd in Jordanië en waren op de terugreis naar Karbala.

Vanochtend raakten zeven politiemensen, een vrouw en haar 3-jarig dochtertje gewond bij een vuurgevecht in Baquba.

Het geweld van afgelopen weekeinde werd zaterdag ingezet met een reeks van aanslagen met brandbommen op vijf kerken in de hoofdstad Bagdad. Daarbij werd wel schade aangericht, maar raakte niemand gewond.

Volgens Iraakse opgave vielen bij de Amerikaanse beschietingen in Falluja de afgelopen dagen zeker zeven doden. De Amerikanen lieten vanochtend een belangrijke leider en bemiddelaar uit de stad vrij, die vrijdag was opgepakt. In Falluja houdt zich waarschijnlijk de gezochte Jordaanse terrorist Zarqawi schuil. In een verklaring op internet heeft Zarqawi gisteren trouw gezworen aan Osama bin Laden. Ook is er volgens hem contact met het terreurnetwerk Al-Qaeda over aanslagen in Irak.