Op de tuin

Ze hebben elkaar op de tuin leren kennen. Ze zijn 42 jaar getrouwd en nog steeds wonen opa en oma Laport vijf maanden per jaar in hun huisje op volkstuinvereniging Streven naar Verbetering. 's Zomers zit Ria meestal aan tafel te handwerken, tevreden kijkend naar het gazon, de pergola met daaronder de vijver met goudvissen die door een net wordt beschermd tegen de reigers, de kanariepiet in z'n kooi.

Wat is zo leuk aan een volkstuin? ,,Het sociale contact'', zeggen Ria en Cor tegelijk. De heg van hun tuin is laag, je kunt de overbuurman zien snoeien. Cor somt enkele activiteiten op. Bingo, vissen, klaverjassen, wandelen. Ria staat in een winkeltje van het complex naast Diergaarde Blijdorp, Cor verkoopt gasflessen. ,,En je bent buiten'', zegt Ria. ,,Heerlijk om in de winter naar uit te kijken.'' Ze wijst naar een gladitia, een hoge boom die ze twintig jaar geleden als struik heeft geplant.

Lang zal het lieve leventje niet meer duren. Ria en Cor Laport behoren tot de Rotterdammers voor wie een volkstuin onbetaalbaar aan het worden is. De deelgemeente Noord heeft de grondhuurprijs opgeschroefd. Dit jaar werd het tarief voor de tuinen naast Diergaarde Blijdorp al met een kwart verhoogd, komend jaar komt daar nog een kwart bovenop. ,,We zijn straks bijna achthonderd euro kwijt. Ik kom glansrijk te kort'', vertelt Ria. Nog één seizoen denken ze het vol te kunnen houden. ,,Dan zitten we acht hoog op ons flatje achter de geraniums.''

Rotterdam telt ruim vijfduizend volkstuinen. Bijna allemaal hebben de tuinders te maken met huurverhogingen. De deelgemeente Alexander verhoogt de huur in vier jaar zelfs met in totaal honderdveertig procent. ,,De buitensporige en niet onderbouwde verhogingen bedreigen het bestaan van de volkstuinen zeer'', staat in een brief van de Rotterdamse Bond van Volkstuinders die vorige week werd overhandigd aan wethouder Nico Janssens (VVD). Plaatsvervangend directeur Jan Minnaar van de Bond schat dat een kwart van alle volkstuinders ermee stopt. Minnaar: ,,We hebben het hier over oudere mensen met een klein AOW'tje en bijstandsmoeders. Deze laagstbetaalden kunnen nooit op vakantie, maar hebben daarvoor met hun volkstuin een schitterend alternatief. Als deze mensen ermee moeten stoppen om financiële redenen, is dat emotioneel erg zwaar.''

Wat doet de wethouder? Die is volgens zijn woordvoerder bereid te bemiddelen tussen volkstuinders en deelgemeenten. Wel wil Janssens (VVD) kwijt dat de huurprijs helemaal niet zo hoog is, ,,als je dat vergelijkt met een plaats op de camping, een nieuwe volkstuin of een ligplaats voor een boot''. Dat zal best. ,,Maar je moet een volkstuin daar ook niet mee vergelijken'', zegt Minnaar. ,,Moet je kijken wat wij allemaal vrijwillig doen om onze tuinen, die toch tot het openbare groen van de stad behoren, goed te houden.'' Verongelijkt wijzen Ria en Cor op de populieren en coniferen langs het pad. ,,Allemaal zelf geplant en onderhouden. Nooit iets voor teruggekregen.''