Onderzoek Shell naar gas in Irak

De Koninklijke/Shell Groep gaat onderzoeken wat de beste ontwikkelingsmethode is voor de gasvelden in Irak, dat enorme olie- en gasvoorraden heeft. De olieprijs bereikte vanmorgen een nieuw record.

Het onderzoek van het Nederlands-Britse energieconcern zal waarschijnlijk een jaar duren. Het bedrijf zal nauw samenwerken met de Iraakse regering en zal onder meer technische assistentie verlenen en de regering in Bagdad helpen bij de planning van de ontwikkeling van de gasvelden.

Of Shell een vergoeding krijgt voor het werk kon een woordvoerder vanmorgen niet zeggen. Vrijwel alle grote internationale energiebedrijven willen aan de slag in Irak. Het land heeft veel problemen met het opstarten van de productie door de vele aanslagen en de sterk verouderde installaties.

Het investeren in de olie en gassector is momenteel lucratief omdat de brandstofprijzen zo hoog zijn. Shell wil meer investeren in de zoektocht en exploratie van olie en gasvoorraden. Het concern kreeg begin dit jaar een forse klap toen het de `bewezen' voorraden met 23 procent moest bijstellen omdat deze niet bleken te voldoen aan de regels van de Amerikaanse beursautoriteit SEC.

De prijs van de Amerikaanse West-Texas Intermediate bereikt vanmorgen het nieuwe recordniveau van 55,33 dollar. Later in de ochtend zakte de prijs terug naar 53,93 dollar, nog altijd bijna 70 procent hoger dan begin dit jaar. Voor een vat van 159 liter Brent-olie uit de Noordzee moest 50,40 dollar worden neergelegd, een evenaring van het record van vorige week.

De prijsstijging komt vooral door de lage voorraadstand in de VS. De voorraad stookolie, die in de maanden voor de winter wordt opgebouwd, was vorige week 10 procent lager dan vorig jaar.

Raffinaderijen hebben problemen om voldoende stookolie te verwerken doordat er onvoldoende toevoer is van ruwe olie. Dit wordt vooral veroorzaakt door de productie-uitval in de Golf van Mexico. De totale productie viel vorige maand stil toen de orkaan Ivan door dit gebied raasde. Door de schade die Ivan veroorzaakte, kon tot nu toe slechts 73 procent van de productie weer worden opgestart en een aantal velden zal tot eind dit jaar dicht blijven, zo verwacht de Amerikaanse overheid.