`Niet eerder een land uitgezet'

Boris Dittrich, fractieleider in de Tweede Kamer van D66, CDA-fractielid Kathleen Ferrier en de Spaanse parlementariër Jorge Moragas van de rechtse Partido Popular werd dit weekeinde de toegang tot Cuba geweigerd. Ze wilden, op een toeristenvisum, met dissidenten praten over de schendingen van de mensenrechten. Dittrich lichtte zaterdag, op de terugreis naar Amsterdam, zijn verontwaardiging toe. ,,Ik ben nog nooit een land uitgezet.''

Wat ging u doen in Cuba?

,,We waren uitgenodigd door de stichting Cuba Futuro in Amsterdam, waarvan ook twee vertegenwoordigers meereisden. Ze hadden, in samenwerking met de Nederlandse ambassade, een mooi programma voorbereid. We wilden praten met Oswaldo Paya, de dissidentenleider die kandidaat was voor de Nobelprijs voor de Vrede en twee jaar geleden van het Europees Parlement de Sacharov-prijs voor het vrije denken heeft gekregen. We wilden onderzoeken hoe het met de mensenrechten op Cuba is gesteld. Zeventig dissidenten zijn sinds 2003 voor jaren opgesloten, soms alleen omdat ze handtekeningen hadden verzameld voor een referendum.''

Wat is er precies gebeurd?

,,Wij stonden bij aankomst op het vliegveld in Havana in een lange rij toen er geüniformeerde mannen op ons afkwamen. Ze wisten precies wie ze moesten hebben, ze wisten alles van ons. We werden afgevoerd naar afgesloten ruimtes en daar vastgezet. Ik zei dat de Nederlandse ambassadeur op ons stond te wachten, maar daar werd niet op gereageerd. Onze paspoorten werden afgenomen. Er kwam iemand van de militaire politie, om ons, tegen onze zin, te filmen. We kregen te horen dat onze Spaanse collega vorige week in het Spaanse parlement Cuba had beledigd door te pleiten voor strengere maatregelen vanwege de mensenrechtensituatie. Dat werd aangegrepen als excuus. Ze vinden dat we niets met dissidenten te maken hebben. Cuba is voor de Cubanen, daar gaat het ze om. Zo vertaal ik het.''

Gaat u nu nieuwe actie ondernemen?

,,Ja. Nederland is voorzitter van de Europese Unie. Ik wil dat Ben Bot, de minister van Buitenlandse Zaken, de relatie tussen Europa en Cuba opnieuw op de agenda zet. Het moet juist niet zoals de Spaanse premier Zapatero, een vriend van Castro, wil: een versoepeling van het Europese Cubabeleid. We moeten eerder kijken naar nieuwe maatregelen, zoals op het gebied van exportsubsidies. Fidel Castro mag niet worden beloond.''