Na `Hamas-spreekkoor' was de maat vol

Voor het duel tussen ADO Den Haag en PSV hadden de gemeente, de politie, de clubs en de scheidsrechter in een gezamenlijk overleg besloten de regels wat soepeler te hanteren dan volgens de nieuwe richtlijnen gebruikelijk is. Bij kwetsende spreekkoren zou de wedstrijd niet direct worden stilgelegd. De Haagse voetbalclub wilde eerst nog de kans krijgen het gezang van de supporters tegen te gaan door de stadionspeaker een oproep te laten doen of met het opzetten van harde muziek.

Al voor de wedstrijd begon klonk vanuit het PSV-vak uitdagend ,,Haagse joden'' dat door de ADO-fans onmiddellijk werd beantwoord met ,,kankerboeren''. In de tweede helft ontrolden de ADO-fans een gigantisch spandoek waarop een Haagse ooievaar een Brabantse boer onderplaste, maar na een tweede Eindhovense treffer van Johan Vonlanthen was de humor snel verdwenen. ,,Het is stil in het jodenhok'', zongen PSV-supporters. Al snel daarna werd scheidsrechter René Temmmink het mikpunt van de ADO-fans. Temmink had na minutenlange verwensingen aan zijn adres de wedstrijd normaal gesproken al veel eerder stilgelegd, zo zei hij na afloop. Volgens afspraak liet hij de speaker een kwartier voor tijd zijn werk doen nadat vanaf het vak Midden-Noord massaal ,,hoerenjong'' en ,,Temmink is de hoer van PSV'' was gescandeerd. ,,Stoppen met deze spreekkoren'', klonk het zaterdagavond in de 76ste minuut door de luidsprekers. Het verzoek werkte averechts.

Amper een paar minuten later schreeuwden ADO-aanhangers massaal de tekst ,,Hamas, Hamas, Temmink aan het gas.'' Daarop legde Temmink direct de wedstrijd stil. Na tachtig minuten en vijftien seconden konden beide ploegen met een 2-0 voorsprong voor PSV naar de kleedkamers. ,,Dit pik ik niet. De maat was vol. Hier leen ik mij niet voor'', zei Temmink na afloop. ,,Voor iedereen was het heel duidelijk dat veel grenzen zijn overschreden. Het moet dan maar een keer gebeuren dat een wedstrijd wordt stilgelegd. Ik zou er moeite mee hebben als we dit soort zaken zouden laten lopen. Als je geen lef toont wordt het nog moeilijker.''

Temmink had aanvankelijk zelf het voornemen om de wedstrijd na een korte afkoelingsperiode weer te hervatten. In de kleedkamer van het Zuiderpark werd hem via een tussenpersoon door de Haagse burgemeester Wim Deetman te verstaan gegeven dat van verder voetballen geen sprake zou zijn. Kort nadat het duel was stilgelegd hadden honderden ADO-fans rennend en tierend de tribunes verlaten. De mobiele eenheid moest daarop met alle macht de supporters van PSV en de bestuurskamer van ADO Den Haag verdedigen. Volgens Deetman waren de ADO-fans uitgeweest op rellen waardoor de openbare orde was verstoord. Supporters maakten bewegingen van links naar rechts in het stadion in de richting van de bestuursruimte en bovendien werden ook stenen gegooid naar bussen van PSV, zo luidde de verklaring van Deetman. De burgemeester noemde de spreekkoren ,,niet gepast en onfatsoenlijk''.

Koos Roeg, supporterscoördinator van ADO Den Haag, wist dat Deetman spreekkoren met woorden als `Hamas' of `joden' niet langer zou tolereren. ,,Voor Deetman was het `Hamas-spreekkoor' een druppel. Dat wisten die supporters ook'', zei Roeg in het inmiddels leeggestroomde stadion. ,,Supporters denken op dat moment niet dat ze de club in diskrediet brengen. Ik weet ook niet of ik het terecht is dat de wedstrijd is stilgelegd. Daar ben ik nog niet uit.''

Roeg had al weken het gevoel dat zijn club wel eens als eerste de dupe kon gaan worden van de strengere regels. ,,Het moest gewoon zo zijn dat dit hier gebeurt. Ik heb erop gelet de afgelopen weken. Bij andere wedstrijden hoor ik ook dingen. Dan wordt niet ingegrepen. Dit gaat grote gevolgen hebben. Waarom doen zoveel mensen iets waarvan anderen vinden dat dit niet kan? Dat is de vraag die we moeten beantwoorden.''

Het bestuur van ADO Den Haag heeft de afgelopen jaren alles geprobeerd om het imago van de club te verbeteren. Van het opzetten van een speciaal publieksbureau tot het uitdelen van toetertjes. Het kon niet voorkomen dat ADO Den Haag opnieuw een trieste primeur beleefde. Niet eerder werd een wedstrijd in de eredivisie na spreekkoren en ongeregeldheden gestaakt. ,,Het is natuurlijk absoluut niet goed te praten. We zullen gaan bekijken wat we hier nu weer mee moeten'', stelde Ruurd de Boer, voorzitter van de Raad van Commissarissen. ,,We hebben veel gedaan. Al wordt dat soms spottend beschreven. We werken in samenwerking met TNO aan een soort antigeluid. En we zullen proberen de verkeerde elementen uit het vak te halen. Je kan hier in Den Haag niet verwachten dat supporters hun maten verlinken. Dat werkt niet zo. Misschien moeten we straks naar liplezers toe.''

De Boer weigerde mee te gaan in de veronderstelling dat de problemen in Den Haag erger zijn dan elders. ,,Het is te simpel om dit op Den Haag af te schuiven. Dit gebeurt in alle stadions'', zei De Boer een dag nadat zijn club een schikkingsvoorstel van de KNVB had ontvangen naar aanleiding van de spreekkoren bij de wedstrijd ADO-Ajax. ADO zal het voorstel adwijzen om twee thuiswedstrijden zonder publiek te spelen en bij de uitwedstrijd tegen Ajax de Haagse supporters thuis te laten. ADO-trainer Frans Adelaar wilde niet reageren op de commotie. Die wil alleen over voetbal praten. De komende week zal dat lastig worden. De club kan een straf en een nieuw schikkingsvoorstel tegemoet zien.

ADO Den Haag

0

PSV

2

Gestaakt in 80ste min. Ruststand (0-1). 1. Vonlanthen 0-1, 53. Vonlanthen 0-2. Schds: Temmink. Tsch: 7.500. Gele kaart: El-Akchaoui (ADO Den Haag).