`Mijn benen voelden als luciferhoutjes'

De marathon van Amsterdam werd gelopen door 16.000 mensen uit 54 landen. En door Frits Bovenberg uit Leiden.

Frits Bovenberg (37) begon gisteren samen met een recordaantal van zo'n zestienduizend hardlopers in het Olympisch Stadion in Amsterdam aan zijn eerste marathon. De bedrijfsjurist uit Leiden had vooraf niets aan het toeval overgelaten. Zo'n vier keer in de week trainde hij de voorbije maanden met de hoop het traject van ruim 42 kilometer binnen de vier uur af te kunnen leggen. Vrouw en kinderen kwamen even op het tweede plan terecht. Bovenberg slaagde in zijn missie. Voor veel minder toeschouwers dan waarop de organisatie vooraf had gerekend, legde hij het parcours af in een tijd van 3.53,39. Opgelucht passeerde hij de streep: ,,Het heeft veel inspanningen gekost. Maar het was het waard.''

Wanneer ontstond het idee om een marathon te gaan lopen?

Frits Bovenberg: ,,Dat was medio juni. Een aantal mensen uit het loopgroepje waar ik deel vanuit maak wilde `New York' gaan lopen. Dat was voor mij niet meer haalbaar. Een vriend van mij heeft me vervolgens enthousiast gemaakt voor Amsterdam. Sindsdien houd ik me aan de trainingsschema's. Dat kost veel energie. En het is vaak schipperen met je tijd. De laatste weken neemt de spanning toe. Dan denk je na elk pijntje: `als dat maar goed gaat'.''

Hoe heb je de dag beleefd?

,,Vlak voor de marathon is het allemaal wat chaotisch. Je moet met duizenden anderen op zoek naar je startnummer. Je zet je spullen weg en maakt je veters wel vijf keer opnieuw vast. Toen ik eenmaal aan de start stond viel alle spanning weg. Ik ben met de handrem erop weggegaan. Het was moeilijk om niet blind te gaan lopen. Na 29 kilometer voelden mijn benen aan als luciferhoutjes. Maar gelukkig ben ik de man met de hamer niet tegengekomen. Die man heb ik wel eens op een training ontmoet. Dat is geen feest. Ik zag wel aan het einde van de race veel schade bij andere lopers. Dat is best confronterend.''

Was je eerder binnen dan je trainingsmaatje?

,,Ja, een halve minuut. Maar daar was het mij niet om te doen.''

Was het eens maar nooit weer een marathon lopen?

,,Dat kan ik niet direct zeggen. Eerst is er nu voor mij een periode van bezinning. Volgens de schema's moeten we eerst gaan afbouwen. Over een tijdje zal ik me wel weer voor gaan bereiden op een nieuw loopje. Misschien is dat dan wel weer een marathon.''