Kuyt mijmert over Coolsingel

Dirk Kuyt verliet het veld met een besmeurd shirt en strompelde een half uur later in het clubkostuum van Feyenoord de kleedkamer uit. De uitblinker had zich in het competitieduel in Kerkrade weer eens helemaal leeggeknokt, voordat hij een schop op zijn wreef kreeg. Daarom droeg hij na afloop badslippers in plaats van maatschoenen.

Nee, echt pijn deed de blessure niet, hij werd om tactische redenen gewisseld en toonde begrip voor de keuze van zijn trainer-coach. ,,Ik voel nooit pijn als ik speel, alleen na de wedstrijd'', verklaarde de doorbijter na afloop van de 2-0 zege op Roda JC.

Kuyt had donderdag en vrijdag niet met de bal getraind, hij werd na twee zware interlandduels (tegen Macedonië en Finland) gespaard voor de belangrijke competitiewedstrijd. Door de overwinning op Roda JC nam de Rotterdamse voetbalclub gisteren een voorsprong van vier punten op aartsrivaal Ajax, dat zondag bij koploper PSV nog meer averij kan oplopen. De tweede plaats lonkt voor Feyenoord, de landstitel is voor Kuyt een droom. ,,Ik ga hier pas weg als ik op de Coolsingel heb gestaan'', sprak de 24-jarige aanvaller al in verschillende interviews.

Tegen Macedonië (2-2) en Finland (3-1) was Kuyt vorige week nog als een `valse' linksbuiten in stelling gebracht. Zonder morren had hij zich geschikt in deze ongebruikelijke rol, zoals hij tegen Roda JC zonder dralen de positie van schaduwspits innam. Hij speelde gisteren in dienst van de Ivoriaanse alleskunner Salomon Kalou, die voor de verandering in de punt van de aanval stond. Daarmee werd het houterige verdedigingsduo van Roda JC vakkundig uit elkaar gespeeld. Kuyt liet zich zakken naar het middenveld, Kalou soleerde er weer lustig op los. Beide aanvallers maakten respectievelijk een negende en zevende competitiedoelpunt, en staan bovenaan de topscorerslijst. Kuyt heeft in acht duels ook al vier assists op zijn naam staan.

Schijnbaar onvermoeibaar had hij zich bijna anderhalf uur over het zware veld geploegd. Hij was hersteld van de twee interlands van afgelopen week. Hij scoorde vlak na rust met een subtiele voetbeweging op aangeven van Romeo Castelen, die de bal een fractie eerder nog naast een leeg doel had geschoten.

Wat een verschil tussen de twee neo-internationals van Feyenoord: de zwoeger Kuyt en het raspaardje Castelen. De Katwijker en de Surinamer vinden elkaar wonderwel in Rotterdam-Zuid. Samen met Kalou vormen ze een ijzersterk, want complementair voetbaltrio dat de roep om een echte goalgetter doet verstommen. Feyenoord maakt geen gebruik meer van de Servische spits Danko Lazovic, die als een miskoop kan worden bestempeld. En de Belg Thomas Buffel, vorig seizoen nog uitblinker, is nu een ontevreden bankzitter.

Trainer Ruud Gullit heeft een luxeprobleem, zo ruim zit hij in zijn aanvallers. De clubcoach heeft net als bondscoach Marco van Basten veel vertrouwen in de minst elegante voorhoedespeler van Feyenoord. De Europese kampioenen van 1988 hebben zelf ervaren hoe belangrijk een winnaarsmentaliteit is. Kuyt mist de souplesse van Gullit en Van Basten, maar zijn vechtlust en basistechniek staan garant voor een basisplaats bij Feyenoord en Oranje.

Wie had dat een paar jaar geleden gedacht? Toen was Kuyt een goede clubvoetballer bij FC Utrecht en een verdienstelijke jeugdinternational bij Jong Oranje. Altijd en overal werd zijn spel onderschat. Hij is er alleen maar beter door gaan spelen. `Ik ben nooit tevreden, ik heb heel veel honger, ik wil verbazen', sprak hij begin deze maand in het tijdschrift Sportweek. In de catacomben van het Parkstad Limburg Stadion voegde hij hier gisteren aan toe: ,,Ik kan nog veel leren, rustiger worden bijvoorbeeld. Veel mensen zeggen dat en ik denk dat ze gelijk hebben.''

De vraag is of Kuyt zijn afkomst moet verloochenen. Hij heeft bij Quick Boys de mouwen leren opstropen, en is daarom zo populair bij Feyenoord. Het legioen kan zich met hem vereenzelvigen. Kuyt is in geen enkel opzicht te vergelijken met een voetballer zoals Kalou, die met een splijtende demarrage een wedstrijd kan beslissen, zoals tegen Roda JC in de slotminuut na een rush vanaf de middenlijn. Kuyt krijgt de handen op elkaar als hij gaatjes dicht en meeverdedigt. Zo keerde hij halverwege de tweede helft op de doellijn een kopbal van Ivan Vicelich. Zo maakte hij een paar slidings bij de hoekvlag om (verdedigende) corners te voorkomen.

Kuyt wordt misschien wel scherper voor het vijandelijke doel, als hij minder krachten verspeelt op eigen helft, maar hij mist het egoïstische karakter om voor eigen succes te gaan. Diep in zijn hart in weerwil van wat sommige voetbalanalisten hem aanraden zal hij blijven strijden tot de laatste snik. Hij wil elke modderpoel met een besmeurd shirt verlaten, zoals gisteren in Kerkrade. Om vervolgens bij Canal+ voor de zoveelste keer te worden uitgeroepen tot man of the match. De flessen champagne van de betaalzender stapelen zich thuis op. ,,De kast begint inderdaad aardig vol te raken'', bloosde Dirk Kuyt van oor tot oor.

Hij kan nog maar moeilijk wennen aan zijn pas verworven status van voetbalvedette.

Roda JC

0

Feyenoord

2

Ruststand 0-0. 60. Kuyt 0-1, 90. Kalou 0-2. Schds: Luinge. Tsch: 14.700. Gele kaarten: Sergio, Brouwers (Roda JC) en Saïdi (Feyenoord).