Koersval Netflix op Nasdaq

De beurskoers van de Amerikaanse dvd-verhuurder Netflix is vrijdag met 41 procent gekelderd doordat er een prijzenoorlog dreigt. Concurrent Blockbuster maakte bekend dat het zijn abonnementsgeld voor ongelimiteerde dvd-verhuur verlaagt van 19,99 tot 17,49 dollar per maand, in reactie op de aankondiging van Netflix zelf dat zijn abonnementsgeld omlaaggaat van 21,99 naar 17,99 dollar per maand.

Volgens consultants zijn deze mededelingen het begin van een stevige concurrentieslag. ,,Deze prijzenoorlog gaat door, en de prijzen gaan omlaag, omlaag en omlaag'', zei Jerry Brandt, een consultant van consultancybureau Adventist.

Volgens analisten vertelde topman Reed Hastings van Netflix afgelopen donderdag op een bijeenkomst voor beleggers dat het bedrijf zijn prijzen moest verlagen door de sterke concurrentie van Blockbuster en door de mogelijke concurrentie van internetwinkel Amazon, dat naar verwachting ook zo'n dienst gaat opzetten.

Netflix is een dvd-verhuurbedrijf waarbij de abonnee dvd's uitkiest op internet en ze thuis gestuurd krijgt. De catalogus telt 25.000 titels. Zodra de dvd is bekeken en teruggestuurd, komt er een nieuwe. Blockbuster is een traditionele videotheek, maar is ook met postorderverhuur begonnen.

Volgens de topman van Netflix zal de prijzenoorlog gevolgen hebben voor het resultaat van zijn bedrijf, maar hij rekent er nog steeds op dat Netflix volgend jaar break even kan draaien. De goedkopere prijzen moeten helpen om het abonneebestand te verhogen van 2,2 tot 4 miljoen.

De koers van Netflix om de Amerikaanse effectenbeurs Nasdaq piekte in januari dit jaar nog op bijna 40 dollar, maar verloor vrijdag 7,13 dollar tot 10,30 dollar. (© Los Angeles Times)

    • Lorenza Munoz