Kinderkost

Bittere groenten zijn moeilijk te slijten aan jonge kinderen. Maar als die groenten vermengd worden met een lekkere saus die de aandacht trekt, dan lukt het meestal wel een succesje te boeken bij ze.

Romige saus is een goede tegenhanger voor het bittertje in bepaalde groenten, ze verdrijft nét het ergste bitter voor de kindertong. Andijvie, de grote gruwel van menig kind, is zo'n groente die beter in vermomming op tafel gezet kan worden voor kleintjes. Mijn moeder heeft dat jaren gedaan en daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor. Doordat zij de andijvie vermengde met een goed gemaakte bechamelsaus was `andijvie à la crème' een van mijn favorieten. Daardoor was ik later in staat het bittertje in de andijvie te leren waarderen in plaats van dat ik – gehinderd door slechte kinderherinneringen – die groente voor eeuwig de rug toekeerde. Dat leidt maar tot verschraling van smaken aan tafel.

Bereiding: Smelt de boter in een sauspan, roer met een garde de bloem erdoor en laat de verkregen roux op laag vuur 2-3 minuten garen. Klop van het vuur af de melk door de roux tot een glad mengsel is verkregen, breng al roerend aan de kook en laat de saus op laag vuur, onder nu en dan roeren, gaar worden in circa 12 minuten. Zorg dat de saus vrij dik is en breng op smaak met zout en nootmuskaat.

Spoel intussen de struik andijvie in ruim water, laat iets uitlekken en snijd de struik dwars op de draad in smalle, korte repen. Deponeer eerst het lichtgroene, krokante blad in een pan met kokend en gezouten water en voeg, zodra het water weer kookt, het donkere, soepele blad toe. Laat, zodra het water wederom kookt, de andijvie nog 2 minuten op hoog vuur koken. Giet de bijtgare andijvie af in een vergiet en druk met een schuimspaan het vocht zoveel mogelijk uit de groente. Doe de andijvie terug in de pan en roer de bechamel erdoor, die door het resterende vocht in de groente soepeler wordt. Roer tot slot de parmigiano door het geheel. Serveer met een in de schil gekookt aardappeltje, bijvoorbeeld de junior, een verrukkelijke Zeeuwse kleiaardappel die natuurvoedingswinkels verkopen.

Morgen: chocolade-kastanjetaart