Jongen bedreigt ex vanuit cel

De 16-jarige jongen uit Leeuwarden, die ervan wordt verdacht zijn 16-jarige ex-vriendin in brand te hebben gestoken, heeft vanuit een jeugdinrichting een van zijn twee ex-vriendinnen tot twee maal toe bedreigd.

Dit heeft het openbaar ministerie in Leeuwarden bevestigd. De jongen heeft de bedreigingen bekend. Ze worden aan de tenlastelegging toegevoegd. Hangende het onderzoek naar de eerste bedreiging half september mocht hij veertien dagen geen contact hebben met de buitenwereld via brieven of per telefoon. Ook mocht hij geen bezoek ontvangen, behalve van zijn advocaat, ouders en hulpverleners.

Afgelopen vrijdag bleek dat hij de bedreigingen aan het adres van een van zijn twee ex-vriendinnen had hervat. Hierop vroeg het OM de directie van de jeugdinrichting hem opnieuw beperkingen op te leggen. Dit is gebeurd. Hoe lang die duren is niet bekend, aldus een woordvoerster van het OM. Het OM wil niet zeggen wie van de twee meisjes vanuit de inrichting zijn bedreigd.

,,Het betreft hier een minderjarige verdachte. Bovendien willen we niet dat er informatie op straat ligt, voordat de strafzaak inhoudelijk wordt behandeld'', aldus een woordvoerder van het OM. Evenmin wil het OM ingaan op de aard van de bedreigingen.

De jongen zit vast op verdenking van het tot twee keer toe in brand steken van zijn ex-vriendin begin augustus in een woning in Leeuwarden. Het slachtoffer liep tweede- en derdegraads brandwonden op. De verdachte, van Iraaks-Koerdische afkomst, handelde volgens de politie uit jaloezie.