Japanse film wint hoofdprijs in Gent

De Grote Prijs van het 31e Filmfestival in Gent is dit jaar voor de Japanse film Nobody knows. Dat meldt De Standaard vandaag. Regisseur Hiroka-zu Kore-eda ontvangt 25.000 euro distributiesubsidie voor het Belgische Cinéart. Nobody knows vertelt het waar gebeurde verhaal van vier broers en zusjes die een jaar lang zonder ouders overleven op een flatje in Tokyo. Eerder dit jaar won de 14-jarige Yuuya Yagira in Cannes de prijs voor Beste Acteur voor zijn rol in de film. Het script stamt uit 1988, maar de regisseur had veel tijd nodig het budget bij elkaar te krijgen. ,,Het onderwerp is alleen maar actueler geworden. In Japan is kinderverwaarlozing een groot maatschappelijk fenomeen,'' zei Hiroka-zu Kore-eda in Gent. Het filmfestival werd zaterdag na elf dagen afgesloten en trok in totaal 96.000 bezoekers.