Italiaanse ster Cunego houdt Boogerd van zege

Michael Boogerd is er zaterdag in Como niet ingeslaagd om de overwinning van zijn ploeggenoot Erik Dekker in Parijs-Tours van een passend vervolg te voorzien. Na 264 zware kilometers in de Ronde van Lombardije, de afsluitende wereldbekerwedstrijd, sprintte hij in een kopgroep van vijf renners naar een tweede plaats, een halve fietslengte achter de Italiaanse winnaar, de 23-jarige Damiano Cunego. Diens landgenoot Paolo Bettini, de olympisch kampioen van Athene, won voor het derde opeenvolgende jaar de wereldbeker, voor Davide Rebellin en de Spanjaard Oscar Freire, die eerder deze maand in Verona zijn derde wereldtitel behaalde.

Rabobank beleefde in Noord-Italië in de 98ste editie van de Ronde van Lombardije bijna het derde dagsucces van dit jaar in het wereldbekercircuit. In het voorjaar sprintte Freire naar de overwinning in de openingsklassieker Milaan-Sanremo, in Tours was Dekker vorige week een indrukwekkende winnaar. De Nederlander won de wereldbeker in 2001, een prestatie die hij beschouwt als de mooiste uit zijn rijke loopbaan.

Zaterdag liet Boogerd aan het Comomeer de Italianen Ivan Basso en Daniele Nardello en de Australiër Cadel Evans achter zich in de eindsprint. De laatste twee zijn ploeggenoten bij T-Mobile, en mede door hun inspanningen won de Duitse formatie van de Belg Walter Godefroot het ploegenklassement om de wereldbeker. Vlak voor Rabobank.

De jonge Cunego – afgelopen voorjaar de verrassende winnaar van de Ronde van Italië – gold als de meest explosieve renner van de vijf die met elkaar naar de eindstreep reden op het laatste rechte stuk van 600 meter, met vlak voor de finish een bochtje naar links. Toen de Italiaan aanzette voor de beslissende jump, was Boogerd al te laat om nog een bedreiging voor hem te kunnen vormen. ,,Dat bochtje was de nekslag'', zei Boogerd gisteren tegen het ANP.

Derdejaarsberoepsrenner Cunego toonde zich zaterdag ook een uitmuntende daler. In de afdaling van de voorlaatste klim (Civiglio) was de renner uit Verona ontsnapt uit de kopgroep, maar hij werd weer bijgehaald. Op de laatste klim (San Fermo) raakte hij achterop, om zich bij het begin van de afdaling weer bij de koplopers te voegen. Tot dat moment had Boogerd de beste papieren voor de zege.

Cunego, die in de Giro het kopmanschap bij zijn ploeg Saeco overnam van de falende Gilberto Simoni en daar vier etappes won, verzachtte met zijn successen in het voorjaar de dood van zijn landgenoot Marco Pantani. Die overleed in januari van dit jaar aan de gevolgen van een overdosis cocaïne. Zijn totaal aantal overwinningen kwam zaterdag op veertien, ook door zeges in herdenkingswedstrijden voor Pantani en een andere Italiaan die tragisch aan zijn einde kwam, Fabio Casartelli, in de Ronde van Frankrijk van 1995. Cunego wil volgend jaar zijn eerste Tour rijden, maar eerst verdedigt hij zijn roze trui in de Ronde van Italië.

Boogerd was zaterdag ijzersterk, maar zoals zo vaak miste hij de kracht om het af te maken. ,,Boogerd kon nooit winnen'', zei ploegleider Erik Breukink tegen het ANP. ,,Toen die Cunego bij de kopgroep aansloot, was hij kansloos. Cunego is namelijk echt snel.'' In de Ronde van Lombardije was hij eerder een keer tweede geworden, in 1998. Dit seizoen staat de 32-jarige Boogerd met lege handen: hij won niet één grote wedstrijd. Tweede plaatsen waren er dit jaar voor hem ook in de Brabantse Pijl, de Amstel Goldrace en Luik-Bastenaken-Luik. Desondanks overheerst bij Boogerd de tevredenheid over het afgelopen seizoen: ,,Ik ben toch de enige Nederlander die in dit soort wedstrijden altijd meekan, die er op het moment suprême toch bijzit. De tweede plaats is misschien ondankbaar, maar je kunt ook gelost worden.''