ING legt geld toe op `verkoop' in VS (Gerectificeerd)

Bank en verzekeraar ING stopt met het herverzekeren van individuele levensverzekeringen in de Verenigde Staten. Het verkoopt de activiteit aan Scottish Re, maar in plaats dat ING geld krijgt, geeft het Scottish Re 450 miljoen euro mee aan commissie.

ING wilde al langer af van de herverzekeringen omdat het deze niet langer als kernactiviteit beschouwde. De overdracht van de activiteiten aan het in Bermuda gevestigde Scottish Re zal ervoor zorgen dat de volatiliteit van de winst afneemt, aldus ING. Ook de solvabiliteit en het rendement van het concern zullen toenemen, zo stelde de financiële groep vanmorgen in een persbericht. De overeenkomst kost ING in totaal 500 miljoen euro, na belastingen en inclusief de commissie van 450 miljoen. De kosten zullen de komende jaren worden afgeschreven. ING neemt in het derde kwartaal een last van 160 miljoen en een last van 100 miljoen euro in het laatste kwartaal van 2004. De rest, 240 miljoen euro, zal de komende jaren worden afgeschreven.

Analisten reageerden negatief op de financiële kant van de overdracht. ,,Dat de operatie van de hand wordt gedaan is geen verrassing', stelt analist L. daalder van bank Oyens & van Eeghen. De analist zegt te begrijpen dat er niet fors betaald is voor het onderdeel omdat het de laatste jaren minder presteerde. ,,Maar gezien de operationele winst voor belastingen van 56 miljard dollar was het de verwachting dat ING wel een koper zou vinden die er iets voor zou willen betalen.'

Ook op de Amsterdamse effectenbeurs werd het nieuws negatief ontvangen. Rond het middaguur stond ING op een verlies van 35 cent, ofwel 1,7 procent, op 20,36 euro. Het aandeel daalde daarmee sterker dan de AEX-index. De beursgraadmeter stond op een verlies van 0,4 procent op 326,55 punten.

De overeenkomst wordt dit kwartaal afgerond en past volgens ING in het beleid om zich op de kernactiviteiten te richten. Ondanks de financiële last houdt ING vertrouwen in het winstcijfer voor heel 2004. Concrete winstverwachtingen geeft ING niet.

Rectificatie

ING

In het artikel ING legt geld toe op `verkoop' in VS (18 oktober, pagina 11) staat dat het af te stoten onderdeel een operationele winst voor belastingen heeft van 56 miljard dollar. Dit moet 56 miljoen dollar zijn.