In het spoor van de dood

De enige zekerheid in ons leven is de dood. Een naargeestige constatering. Maar dat de dood ook vrolijke momenten heeft leert de docusoap De mensen van de uitvaart die de NCRV vanavond uitzendt. Deze nieuwe vierdelige serie gunt de televisiekijker een kijkje achter de schermen van begrafenisondernemer Van der Putten in Lisse waar vijf medewerkers dagelijks bezig zijn met het voorbereiden van `de laatste reis'.

Zo spannend en hilarisch als de Amerikaanse dramaserie over een begrafenisonderneming (Six feet under) is de Nederlandse documentaire niet, maar hij geeft wel een eerlijk beeld van hoe het in deze branche toegaat: van het eerste contact en de keuze van de kist tot de crematie.

In de aflevering van vanavond volgen we uitvaartleidster Fina Steevens die drie jaar geleden overstapte van slachtofferhulp naar het uitvaartbedrijf. We leren dat na een melding van overlijden binnen een uur de familie van de overledene al wordt bezocht. Voor Steevens altijd een spannend moment omdat je nooit weet wat je aantreft.

Enige gêne moet wel overwonnen worden bij de niets verhullende beelden van een overleden vrouw die door haar snikkende en huilende dochters in de kist wordt gelegd waarna het deksel dichtgeschroefd wordt. Steevens tracht met doortastend optreden en wat woordspelingen het overlijden wat te relativeren. Over een vrouw die wordt opgemaakt en van wie de oogleden maar niet willen sluiten, zegt ze nuchter: ,,Ze wil d'r ogen maar niet dichtdoen.''

Steevens bepleit dat de nabestaanden zelf de haren van hun vader of moeder kammen, nagels lakken en make-up verzorgen. Zij weten immers hoe hun moeder dat deed. ,,Mijn ervaring is dat de kinderen daar goed op terugkijken.''

Grappig is het fragment waarin een overledene met behulp van een shovel van de eerste etage van een klein huis wordt gehaald, omdat de lijkkist niet door het trapgat kan.

Onduidelijk is wanneer de serie is opgenomen maar gezien de beelden met besneeuwde wegen moeten de samenstellers er zeker een jaar geleden aan begonnen zijn. Nabestaanden en vrienden van de getoonde overledenen zullen opnieuw ontroerd raken. Overigens geldt dat ook voor kijkers zonder enige band.

De mensen van de uitvaart, NCRV, Ned.1, 22.35-23.05u.