Het belang van Florida (Gerectificeerd)

Florida is opnieuw het terrein van hevige politieke strijd. Geen Republikein werd president zonder Florida te winnen, maar de 27 stemmen in het `Electoral College' kan geen der kandidaten goed missen. Wie de meerderheid (270 zetels) haalt in het Kiescollege, wordt de volgende president.

Daarom reizen de kandidaten af en aan in de staat die de presidentsverkiezingen in 2000 besliste. President Bush was er zaterdag en zal er de komende twee weken blijven terugkomen. De Democratische kandidaat vice-president, John Edwards, voerde er ook campagne en John Kerry zou er vandaag de hele dag rondreizen. Morgen `doet' de Democraat Pennsylvania, Ohio en Iowa.

Volgens de laatste peilingen gaat de race in drie staten volstrekt gelijk op: Iowa (7 stemmen in het Kiescollege), New Hampshire (4) en Florida (27). Op de website www.electoral-vote.com wordt bijgehouden wat de gevolgen zouden zijn als de laatste peilingen per staat de verkiezingsuitslag zouden zijn. Bij de stand van gisteren had geen der kandidaten de vereiste 270 stemmen.

Rectificatie

Florida

In het artikel Het belang van Florida (18 oktober, pagina 5) staat dat geen Republikein president is geworden zonder Florida te winnen. Het gaat om Ohio.