Haïti: verwijten aan Z-Afrika en Aristide

De Haïtiaanse interim-premier heeft de vroegere Haïtiaanse president Jean-Bertrand Aristide en de Zuid-Afrikaanse regering verweten verantwoordelijk te zijn voor het voortdurende geweld in Haïti.

Gérard Latortue noemde de begin dit jaar verdreven president Aristide ,,het symbool van het geweld'' in Haïti. ,,Hij gelooft in geweld. Hij weet hoe je moet doden. Hij weet hoe je jonge mensen van twaalf, dertien, veertien jaar oud moet bewapenen.''

Zuid-Afrika is volgens de interim-premier medeverantwoordelijk omdat het Aristide, die nu in Zuid-Afrika woont, toestaat zijn gang te gaan. Daarvoor acht Latortue de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki verantwoordelijk. ,,Geen enkele respectabele president zou een persoon op zijn grondgebied toestaan geweld te organiseren in een ander land'', aldus de interim-premier. ,,Meneer Mbeki respecteert het internationale recht niet.''

De Democratische presidentskandidaat John Kerry werd gisteren eveneens medeverantwoordelijk gesteld voor het geweld in Haïti. Dat deed de Braziliaanse generaal Augusto Heleno, de commandant van de meer dan drieduizend manschappen tellende VN-vredesmacht. Eerder dit jaar zei Kerry dat hij, als hij president was geweest, Aristide zou hebben beschermd door Amerikaanse troepen naar Haïti te sturen; het besluit van president Bush dat niet te doen was ,,kortzichtig'', aldus Kerry. Die uitlatingen, aldus generaal Heleno, zijn door gewapende aanhangers van Aristide opgevat als aanmoediging.

Haïti lijdt onder geweld van de kant van voormalige rebellen die Aristide hebben verdreven en van gewapende aanhangers van de vroegere president die het nieuwe gezag bestrijden en ijveren voor de terugkeer van Aristide. De afgelopen twee weken zijn bij dat geweld zeker vijftig doden gevallen.