Grote voorsprong Karzai, rivaal klaagt

De Afghaanse interim-president Hamid Karzai lijkt op een veilige voorsprong af te steven in de presidentsverkiezingen die op 9 oktober werden gehouden. Vanochtend waren ruim één miljoen stemmen gesteld, naar schatting 13 procent van het totaal, en uit het voorlopige resultaat blijkt dat Karzai met bijna 63 procent op kop ligt.

Als die trend zich voortzet bij het tellen van de resterende stemmen, hoeft de door de Verenigde Staten gesteunde Karzai zich geen zorgen maken over de noodzaak van een tweede ronde. Die is aan de orde als geen van de kandidaten de absolute meerderheid haalt.

Maar de belangrijkste tegenstander van de interimpresident, de ex-minister van onderwijs Yunus Qanuni, een Tadzjiek, liet vanochtend blijken zich nog niet bij een nederlaag neer te leggen. Hij beschuldigde de Afghaanse kiescommissie van ,,het stelen van de stemmen van het volk''.

Vanochtend stond Qanuni op bijna 18 procent. Derde is de krijgsheer Abdul Rashid Dostum, een Oezbeek, met ruim 9 procent.

Qanuni verwees naar het onderzoek dat drie internationale experts op verzoek van de Afghaanse kiescommissie doen naar onder andere de afwasbaarheid van inkt om de duimen van kiezers te markeren. Qanuni zie ook bewijzen te hebben voor georganiseerde fraude ten gunste van Karzai, en klaagde dat de verkiezingscommissie niet naar hem wil luisteren. ,,Als zijn excellentie Karzai, mijn oude vriend, de winnaar wordt in eerlijke en transparante verkiezingen, dan zal ik hem feliciteren en met hem samenwerken. Maar als de uitkomst frauduleus is, zal de legitimiteit van deze verkiezingen in twijfel worden getrokken'', zei Quanuni.

Overigens is het geweld in Afghanistan na de relatief vreedzame stembusgang de afgelopen dagen weer opgelaaid. Vanochtend kwamen drie raketten neer bij de Amerikaanse ambassade in Kabul. Een man werd gedood. Sinds het begin van ramadan, afgelopen vrijdag, zijn in Afghanistan zes doden gevallen bij aanslagen.