`Geen mergel meer uit Sint Pietersberg voor cement'

De cementproducent ENCI stopt met de mergelwinning in de Sint Pietersberg bij Maastricht. Dat melden Dagblad De Limburger en de regionale omroep L1 vandaag. Volgens deze media zal ,,een aanzienlijk deel'' van de 350 banen bij het bedrijf in Zuid-Limburg verdwijnen.

Een woordvoerder van het cementconcern wilde vanochtend niet op het bericht reageren. Hij zei wel dat de ondernemingsraad en vakgroepen van het personeel morgenvroeg ,,een belangrijk onderhoud'' hebben met de bedrijfsleiding. Het Duitse moederbedrijf van ENCI, de Heidelberg Cement Groep, kondigde eerder dit jaar aan dat het de productie van cement ging beperken in verband met de malaise in de bouw. Een van de ovens in de Benelux zou moeten sluiten, aldus de bedrijfsleiding.

De ENCI heeft 65 van de 135 hectare afgegraven waar het bedrijf tussen 1988 en 2010 mergel mocht winnen. Het bedrijf maakte eerder dit jaar bekend dat het voor het einde van dit jaar een definitieve vergunning van de provincie hoopte te krijgen om tot 2042 mergel te winnen in de groeve bij Maastricht. De cementfabriek van ENCI ging in 1925 open.

Enkele actie- en milieugroepen verzetten zich al vele jaren tegen het verder afgraven van de Sint Pietersberg, omdat dit rampzalige gevolgen zou hebben voor de vegetatie in het nabijgelegen Jekerdal. Zij stellen ook dat de barrière met het Belgische achterland, het natuurgebied D'n Observant, door de voortdurende afgravingen verloren zal gaan.

Bovendien wijzen zij erop dat ENCI de lucht sterk vervuilt in de drukbevolkte regio: het concern gebruikt industrieafval en zuiveringsslib voor zijn ovens. Maastricht heeft, aldus de actie- en milieugroepen, toch al een slechte luchtkwaliteit, die ook is te wijten aan de zware industrie in Luik en omgeving.

Bij het personeel van de cementfabriek bestaat al enige tijd ongerustheid over mogelijke reorganisaties. Circa tweehonderd werknemers legden op 13 september in Maastricht vijf uur lang het werk neer. Ze eisten meer duidelijkheid over een aangekondigde reorganisatie. Daarbij zouden mogelijk 120 mensen hun baan verliezen. Bij ENCI Nederland werken 1.200 mensen.