Europadebatten nu halverwege

Jytte Klausen, Deens-Amerikaans hoogleraar politicologie aan de Amerikaanse Brandeis University in Boston, is een van de deelnemers aan de Europadebatten die Nederland als EU-voorzitter dit half jaar organiseert. Premier Balkenende wil met deze reeks debatten de discussie stimuleren over de politieke betekenis van Europa. Daartoe heeft hij het Nexus Instituut in Tilburg een aantal conferenties laten organiseren over thema's als Europese waarden, Europees burgerschap en de toekomst van Europa. Wat bindt de burgers van Europa, wat zijn Europese en transatlantische waarden, welke verantwoordelijkheden heeft de politiek, welke rol kunnen onderwijs, cultuur en voorlichting spelen?

De eerste conferentie, met onder meer oud-president van Frankrijk, Giscard d'Estaing, de Amerikaanse socioloog Amitai Etzioni en de Noorse premier Kjell Bondevik, werd een maand geleden in Den Haag gehouden.

Klausen was een van de zeventig wetenschappers, schrijvers en politici, die deelnamen aan de conferentie ruim een week geleden in Warschau.

Eind oktober en november volgen debatten in Berlijn en Washington.

Als slotbijeenkomst wordt op 4 en 5 december in Nederland een intellectuele top gehouden.