Eerste toernooizeges voor Lopez en Haehnel

Twee relatieve nieuwkomers in het mondiale toptennis hebben gisteren hun eerste toernooioverwinning behaald in de hoogste afdeling van het proftennis, de ATP-Tour. Feliciano Lopez zegevierde in Wenen, Jérôme Haehnel deed hetzelfde in Metz.

Lopez, een 23-jarige Spanjaard, troefde in de Oostenrijkse hoofdstad de als favoriet aangemerkte Guillermo Cañas af in een best-of-five-finale: 6-4, 1-6, 7-5, 3-6 en 7-5. De Argentijn had dit jaar al drie toernooizeges behaald, en in de halve eindstrijd overtuigend de Duitser Tommy Haas bedwongen. Maar in de eindstrijd gaf de betere conditie van Lopez de doorslag.

Haehnel (24) baarde dit jaar opzien door in de eerste ronde van het grandslamtoernooi op Roland Garros de Amerikaan Andre Agassi weg te slaan. Na die opmerkelijke zege verdween de tennisser uit de Elzas weer in de anonimiteit. In Metz overleefde hij het kwalificatietoernooi, waarna hij begon aan een opmars, die gisteren ook niet tot staan kon worden gebracht door zijn zes jaar jongere landgenoot Richard Gasguet: 7-6 (11-9) en 6-4. ,,Het hoogtepunt in mijn loopbaan'', juichte de winnaar.

Het Tsjechische tennis heeft een nieuwe ster bij de vrouwen. De 15-jarige Nicole Vaidisova behaalde in Tasjkent haar tweede overwinning in een WTA-toernooi. Eerder triomfeerde zij in Vancouver als qualifier. In Oezbekistan moest zij 1 uur 51 minuten hard werken tegen de Française Virginie Razzano: 5-7, 6-3 en 6-2. Door haar tweede toernooiwinst zal Vaidisova doordringen tot de tophonderd. ,,Ik geloof in mijzelf'', sprak Vaidisova gisteren strijdvaardig.

In het dubbeltoernooi om de Kremlin Cup in Moskou drukten de Russen hun stempel. Nikolai Davidenko won in de finale van de Britse hardhitter Greg Rusedski: 3-6, 6-3 en 7-5. Eerder won hij op gravel te München in de eindstrijd tegen de toen nog fitte Martin Verkerk.

`Moskou' kreeg bij de vrouwen een herhaling van Roland Garros. Net als in juni in Parijs versloeg Anastasia Miskina de opnieuw zwak serverende Elena Dementjeva (7-5 en 6-0), die na afloop andermaal beterschap beloofde. ,,Het eerste wat ik ga doen is een psycholoog raadplegen.''