Duel ADO-PSV gestaakt na spreekkoren

Voor het eerst in de geschiedenis van de eredivisie is een voetbalwedstrijd gestaakt na spreekkoren en ongeregeldheden. Scheidsrechter Temmink legde zaterdagavond het duel tussen ADO Den Haag en PSV vanwege kwetsende leuzen na tachtig minuten stil. Kort daarop ontstonden rellen, waarna burgemeester Deetman verder spelen verbood.

De aanklager van de bond is vanmorgen een onderzoek begonnen. Naar verwachting zal aan het eind van de week een schikkingsvoorstel aan ADO worden gedaan. Het bestuur van de afdeling betaald voetbal van de KNVB zal bepalen wat er met het restant van de wedstrijd gebeurt. PSV stond met 2-0 voor.

ADO kreeg vrijdag ook al een schikkingsvoorstel van de aanklager van de voetbalbond naar aanleiding van misdragingen van supporters bij de wedstrijd ADO-Ajax. De Haagse clubleiding heeft laten weten niet akkoord te gaan met het voorstel twee wedstrijden zonder publiek af te werken. De tuchtcommissie zal vermoedelijk deze week een straf uitspreken.

Na de commotie die vorige maand na het duel ADO-Ajax ontstond, besloten de clubs in overleg met de KNVB de richtlijnen voor het stilleggen van wedstrijden na spreekkoren aan te scherpen. Tijdens ADO-PSV scandeerden Haagse fans minutenlang kwetsende leuzen in de richting van arbiter Temmink.

Burgemeester Deetman zei vanochtend dat het de supporters van ADO Den Haag ,,volstrekt helder'' moet zijn dat de regels worden nageleefd. Als dat niet gebeurt, dan heeft dat consequenties, zoals het staken van wedstrijden. Deetman stelde dat de aanhang van PSV ook niet vrijuit ging, omdat die uitdagende leuzen had gezongen.

Deetman is van mening dat het gedrag van de supporters van ADO Den Haag in Nederland ,,met een sterk vergrootglas'' wordt bekeken, en dat ook bij andere clubs ontoelaatbare spreekkoren aan de orde van de dag zijn. ,,Ik heb wel eens het gevoel dat er met twee maten wordt gemeten. Maar ik ga alleen over Den Haag, en ik vind discriminerende spreekkoren en verstoringen van de openbare orde ontoelaatbaar.'' In de landelijke politiek is instemmend gereageerd op het besluit de wedstrijd te staken.

Deetman vindt dat er een grote verantwoordelijkheid ligt bij het bestuur van ADO, dat zich op maatregelen bezint tegen de eigen supporters, zoals stadionverboden. ,,We moeten er naartoe in Nederland dat er kan worden gevoetbald zonder massale politie-inzet'', aldus Deetman.

spreekkoren: pagina 13