DJ /rupture

DJ /rupture (eigenlijk Jace Clayton) liet zich tot nu toe kennen als een aanhanger van de 'breakcore' van geestverwanten als Kid 606; alle mogelijke ritmische stijlen samen in een blender en rauzen maar. Op Special Gunpowder, na talloze singles, remixen en bijdragen aan compilaties zijn eigenlijke cd-debuut, slaat hij een meer transparante weg in. Dat werkt wonderwel, zeker zolang hij kiest voor een eigenzinnige invulling van de Jamaicaanse dancehall-ritmes. Het onweerstaanbare blazersmotiefje dat de opruiende zang van Sister Nancy omspeelt op Little More Oil zou in een ideale wereld zelfs een monsterhit moeten opleveren. De apocalyptische beelden die poëte Elizabeth Alexander oproept in Overture: Watermelon City zijn al even indrukwekkend als de sluipende elektronische ritmes.

De oosterse percussie op No Heathen doet de gedachten uitgaan naar DJ /ruptures Nettle-project, waarin een percussionist en een violist annex oud-speler zitting hebben. Meer van dit soort oriëntaalse instroom had van Special Gunpowder wellicht een klassieker gemaakt, maar jammer genoeg daalt het peil na een fantastische eerste helft enigszins. De chaos in het opgefokte The Book That Can't Be Opened At Either End komt niet van de grond en Mole In The Ground is een misplaatst kampvuurliedje. Toch haalt DJ /rupture zoveel overhoop op zo'n onverwacht toegankelijke plaat, dat zijn talent beslist ruimhartige verspreiding verdient.

DJ /rupture: Special Gunpowder (Very Friendly, distr. Konkurrent)