De Kiezer: `Ik vertrouw hem niet'

Hazel Rosales (18) uit Los Angeles mag over twee weken voor het eerst stemmen. En al sinds het begin van de zomer weet ze dat ze nooit voor president Bush zal kiezen. ,,Ik vertrouw hem niet meer'', zegt ze.

Na enig aandringen vertelt ze dat haar broer in juni terugkwam uit Irak. Lichamelijk mankeert hij niets, maar ,,hij is opeens zo boos, zo bitter. Ik herken hem bijna niet meer.'' Haar broer, die volgens haar het idee had iets goeds te gaan doen in Irak, heeft haar het een en ander verteld over zijn ervaringen. ,,Ik geloof niet dat we moeten blijven'', zegt Hazel. De kans bestaat bovendien dat haar broer opnieuw wordt opgeroepen. ,,Die hele oorlog heeft niets meer met een oorlog tegen terrorisme te maken.''

De eerstejaars studente aan de San Diego State University haast zich te zeggen dat haar keuze niet alleen is gebaseerd op de persoonlijke weerstand die Bush bij haar oproept. Ze heeft ook informatie opgevraagd bij alle partijen en de debatten op televisie gevolgd. ,,Kerry lijkt me een goede president. Hij had niet alleen kritiek op Bush, maar ook antwoorden en ideeën.'' Dit in tegenstelling tot Bush, vindt ze. ,,Die kon bijvoorbeeld over gezondheidszorg alleen maar kritiek geven op de plannen van de Democraten.''

Eigenlijk wist ze al lang dat ze meer een Democraat is dan een Republikein, net als haar moeder. Maar ze verhuisde van Los Angeles naar San Diego om zelfstandig te worden en wilde haar eigen keuze maken. Hazel gelooft dat de Democraten beter zijn voor het onderwijs en de gezondheidszorg. Bovendien is ze voor het recht op abortus en tegen het vastleggen van het huwelijk tussen man en vrouw in de Amerikaanse grondwet. Hazel is katholiek, maar ,,ik wil niet dat de regering zich met mijn privé-leven bemoeit''. ,,Met dat soort dingen hebben ze niets te maken.''

    • Titia Ketelaar