Buttiglione klaagt over `inquisitie'

De onder vuur liggende Italiaanse kandidaat-eurocommissaris Rocco Buttiglione is gisteren in de tegenaanval gegaan. In een interview met de Corriere della Sera zegt hij het gevoel te hebben dat er een haatcampagne tegen hem wordt gevoerd door een ,,antichristelijke inquisitie''.

Buttiglione kruipt in het interview in de slachtofferrol. ,,Het lijkt erop dat men in Europa christenen uit alle publieke functies wil weren.'' Volgens de vertrouweling van paus Johannes Paulus II wordt alles wat hij zegt ,,verkeerd uitgelegd''. ,,Zelfs als ik alleen nog over voetbal zou praten, zou men een manier vinden om me aan te vallen.'' Op de vraag waarom men hem zou willen zwartmaken, antwoordt hij: ,,Misschien zijn we al zo ver dat er een Berufsverbot is afgekondigd tegen christenen.''

De hoogleraar filosofie Buttiglione had vrijdag zelf het dispuut over hem nog aangewakkerd door te beweren dat ,,kinderen die alleen een moeder en geen vader hebben, kinderen zijn van een niet zo goede moeder''. Hij voegde daar nog aan toe dat kinderen die alleen een vader hebben geen kinderen zijn. Achteraf zegt Buttiglione dat zijn uitspraken waren bedoeld als een metafoor.

Buttiglione staat sinds een week in de schijnwerpers, nadat een commissie van het Europarlement hem ongeschikt had geoordeeld voor het ambt van eurocommissaris voor Justitie, Vrijheid en Openbare Veiligheid. Ze besloot hiertoe op basis van zijn standpunten over homoseksualiteit (zondig) en vrouwen (zijn er om kinderen te maken en een gezin op te bouwen).

Op 27 oktober zal het Europees Parlement zijn definitieve oordeel vellen over de nieuwe Europese Commissie als geheel. Het heeft niet de bevoegdheid een individuele commissaris weg te sturen.