Bot zint op maatregelen tegen Cuba

Minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft vanmorgen niet de gewenste opheldering gekregen van de Cubaanse ambassadeur over de mensenrechtensituatie in Cuba. Dat zei vanmiddag zijn woordvoerder. Bot beraadt zich nu op nadere maatregelen ,,op bilateraal vlak maar ook in Europees verband''.

Aanleiding voor het op het matje roepen van de Cubaanse ambassadeur was de de behandeling van de Tweede-Kamerleden Dittrich (D66) en Ferrier (CDA). Zij werden in de nacht van vrijdag op zaterdag bij aankomst in de Cubaanse hoofdstad Havana aangehouden en uitgewezen door Cubaanse autoriteiten. Zij wilden, in het bezit van een toeristenvisum, een bezoek brengen aan de Cubaanse dissidentenleider Oswaldo Payá om te spreken over de mensenrechtensituatie in Cuba. Ook de Spaanse parlementariër Jorga Moragas (Partido Popular) en twee leden van de stichting Cuba Futoro werd de toegang tot Cuba geweigerd.

De Cubaanse ambassadeur heeft vanmorgen over de kwestie gesproken met de directeur Westelijk Halfrond, niet met Bot zelf. Dat zou ,,te veel eer'' zijn, aldus de woordvoerder. De ambassadeur heeft ook te horen gekregen dat het volgens Bot ,,geen pas geeft'' Nederlanders te weigeren in contact te treden met de Nederlandse ambassade in Cuba.

De Cubaanse autoriteiten hebben zich volgens de woordvoerder van Bot beklaagd dat de parlementariërs op alleen een toeristenvisum reisden, en contact wilden leggen met mensen die het regime op Cuba omver willen werpen. Deze klachten bleken ook uit eerdere reacties van de autoriteiten.

Bot gaat nu bij zijn Europese ambtsgenoten inventariseren of er verandering moet komen in het beleid tegenover Cuba. Doel daarvan is te bekijken ,,wat effectief is'' om de mensenrechtensituatie te verbeteren. Volgens zijn woordvoerder kan een dergelijke aanpassingen ,,alle kanten uitgaan''. Vorige week bepleitte de Spaanse regering van de socialistische premier Zapatero een versoepeling van de maatregelen tegen Cuba, omdat deze nu niet effectief zouden zijn.

De verhoudingen tussen de EU en Cuba zijn verstoord sinds het regime van Fidel Castro in 2003 75 dissidenten vastzette.

STILLE STRIJD: pagina 3