Ajax rekent ook dit seizoen op winst

Voetbalclub Ajax verwacht ook in het lopende seizoen winst te boeken. De beursgenoteerde club behaalde over het afgelopen seizoen een winst van 9,8 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog een verlies van 4 miljoen geleden. Het is voor het eerst sinds de beursgang in 1998 dat de club zowel nettowinst (inclusief opbrengsten van transfersommen) als een positief bedrijfsresultaat (exclusief transfers) boekt.

,,Wij kunnen in financiële zin tevreden zijn'', merkte Ajax-directeur A. van Eijden vanochtend op tijdens de toelichting van de jaarcijfers (seizoen 2003/2004). ,,Alleen moeten we ons realiseren dat, als we ons kwalitatief met de top willen blijven meten, we gedurende de winterstop versterking moeten aantrekken. Dit heeft echter geen gevolgen voor onze uitgesproken winstverwachting.'' Voor de tweede keer in zijn geschiedenis keert Ajax dividend (0,14 euro) uit.

De winstprognose komt op een moment dat Ajax zich sportief in zwaar weer bevindt. De Amsterdamse club heeft nog geen punten in de Champions League behaald en neemt in de nationale competitie een vierde plaats in. Dat Ajax toch winstcijfers verwacht, heeft onder meer te maken met de verkoop van spits Ibrahimovic (16 miljoen euro) aan Juventus. Los van de inkomsten uit deze verkoop nemen hierdoor ook de afschrijvingslasten af. Die afschrijvingen daalden vorig jaar ook al, mede door de verkoop van onder anderen Chivu en Mido. In totaal leverden de spelerstransfers een positief saldo (inclusief boekwaarde) van bijna 10 miljoen op.

In het afgelopen seizoen is de omzet flink gedaald, wat vooral het gevolg is geweest van de vroege uitschakeling in de Champions League. Twee jaar geleden slaagde de club er nog in om de kwartfinale van de Europese competitie te halen, terwijl vorig jaar deelname beperkt bleef tot zes poulewedstrijden. Inkomsten uit de Europa Cup liepen daardoor met 7 miljoen terug tot 4,4 miljoen euro. In totaal daalde de omzet van Ajax met ruim 12 miljoen tot 64,2 miljoen euro.