Afzetting dreigt voor president Tadic van Servië

Twee Servische partijen zeggen genoeg handtekeningen van parlementariërs te hebben verzameld om een afzettingsprocedure tegen president Boris Tadic te beginnen. Tadic van zijn kant dreigde in het geval van zijn afzetting met vervroegde parlementsverkiezingen.

De ultra-nationalistische Servische Radicale Partij SRS en de Servische Socialistische Partij SPS – de partij van ex-president Slobodan Miloševic – vinden dat Tadic de grondwet schond toen hij onlangs de Servische minderheid in Kosovo opriep deel te nemen aan de parlementsverkiezingen in Kosovo. Tadic is de enige leider in Servië die vindt dat de Kosovo-Serviërs de verkiezingen niet moeten boycotten, met het argument dat ze hun positie niet kunnen verbeteren als ze zich ver houden van het democratische proces. Ook de internationale gemeenschap vindt dat de Serviërs juist wel naar de stembus moeten.

Tadic nam zaterdag de aangekondigde procedure luchthartig op. Hij zei ,,niets te hebben tegen de afzettingsprocedure''. ,,Ze is gedoemd te mislukken en kan leiden tot de ontbinding van het parlement, de ineenstorting van de regering en vervroegde parlementsverkiezingen.'' En die, zo voegde hij daaraan toe, zullen worden gewonnen door zijn eigen partij, de Democratische Partij DS.

Volgens de Servische grondwet moet een afzetting van de president door het parlement in een referendum worden bekrachtigd door het volk. Als minder dan de helft van de ingeschreven kiezers de stemming in het parlement bevestigt, wordt het parlement ontbonden en moet er een nieuw parlement worden gekozen. Een bevestiging van Tadic' afzetting door de kiezers maakt weinig kans, omdat de Serviërs na acht verkiezingen in twee jaar moe zijn van de voortdurende gang naar de stembus.

Daarnaast hoeft Tadic vervroegde parlementsverkiezingen niet te vrezen: ze zullen waarschijnlijk worden gewonnen door de DS, waarvan hij voorzitter is. De president zei zaterdag dat zijn partij ,,meer stemmen gaat krijgen dan al de [drie] partijen die de huidige regering vormen tezamen''.

Intussen hebben zich in Kosovo twee Servische partijen aangemeld om aan de parlementsverkiezingen deel te nemen, dit ondanks oproepen van de vele leiders in Servië en de Servisch-orthodoxe kerk dat niet te doen. Eerst meldde zich een lijst die zich `Burgerinitiatief Servië' noemt, en die vooral bestaat uit in Servië wonende vluchtelingen die afkomstig zijn uit Kosovo. Dit weekeinde besloot ook een andere coalitie van Kosovo-Serviërs aan de verkiezingen mee te doen. De `Servische Lijst voor Kosovo en Metohija' is een coalitie van Povratak, de partij van Kosovo-Serviërs die al deel uitmaakt van het parlement en die wordt geleid door Oliver Ivanovic, en leden van de Democratische Partij (van Tadic) en van de Servische Vernieuwingsbeweging SPO van minister van Buitenlandse Zaken Vuk Draškovic.