Zwemmers stappen op bij TZA voor Hes

Vijf van de zes zwemmers van Topzwemmen Amsterdam (TZA) hebben besloten de niet-clubgebonden stichting te verlaten. Samen met trainer-coach Fedor Hes, wiens contract onlangs niet werd verlengd door het TZA-bestuur, hopen zij voor 1 januari een nieuwe professionele ploeg op te kunnen zetten. Sprintster Chantal Groot twijfelt nog.

Dat is de uitkomst van het gesprek dat het vijftal, onder wie de kersverse wereldkampioene Marleen Velhuis (50 meter vrije slag kortebaan), gistermiddag had met het bestuur onder leiding van voorzitter Cees Vervoorn. ,,Dat wij per se verder willen met Fedor was al bekend, maar daar verbinden we nu ook conclusies aan'', zegt sprinter Johan Kenkhuis.

Het vijftal, met verder Thijs van Valkengoed, Rieneke Schinkel en Bas van Velthoven, hoopt de komende maand op eigen kracht een sponsor te vinden, die hen in staat stelt om onder min of meer dezelfde omstandigheden als de voorbije drie jaar topsport te kunnen bedrijven. Hes schat het benodigde bedrag op 100.000 euro op jaarbasis. ,,Dan lever je wat in als het gaat om buitenlandse oefenstages, maar dan doe je geen afbreuk aan hetgeen ons voor ogen staat: meedoen op het hoogste niveau.''

Het TZA-bestuur liet vorige maand weten dat het, bij gebrek aan financiële toezeggingen, gedwongen is het huidige topsportmodel af te slanken. Beoogd wordt nu een samenwerking aan te gaan met de eveneens in het Sloterparkbad gevestigde zwemclub De Dolfijn. ,,Maar daar geloven wij niet in'', stelt Kenkhuis. ,,Dat is terug naar af en in onze ogen niet voldoende voor het allerhoogste niveau.'' Uit eigen zak betalen de zwemmers momenteel de huur van het badwater (100 euro per uur) in het Sloterparkbad.

Hes (35) voelt zich gevleid door de onvoorwaardelijke steun van de vijf. ,,Ze gaan d'r voor, en dat geeft mij extra kracht en energie. Maar daarmee is niet gezegd dat we het voor elkaar krijgen. Links en rechts zijn er wat contacten, maar meer dan contacten en steunbetuigingen zijn het vooralsnog niet.''

TZA-manager Michiel Bloem zegt begrip te hebben voor de stap van de vijf. ,,Als zij vinden en denken dat ze met Fedor beter af zijn, dan moeten ze gaan. Wij houden ook vast aan onze lijn en gaan hoe dan ook verder, zij het in afgeslankte vorm en met jong talent.''