`Voor mijn gevoel heb ik niets gemist'

Studenten lenen steeds meer geld om rond te komen, zo werd onlangs bekend. Ook hebben ze meer moeite om die schuld af te lossen na hun studie. Hoe ziet het financiële leven van studenten er anno 2004 uit? Vandaag: de student met kind.

Biologiestudent Bibi Krot (24) geeft haar studiefinanciering niet uit aan bier en afhaaleten, maar aan schoolmelk, zwemles en een Artis-jaarkaart voor dochter Nikki (6). ,,Dit jaar schrok ik van de kosten van clubjes'', vertelt ze. ,,De knutselclub, ballet: het gaat vaak om bedragen die je in één keer moet betalen.''

Krot had net haar gymnasiumdiploma op zak toen ze besloot dat ze een kind wilde. Op haar zeventiende werd ze zwanger. ,,Het was echt gepland'', vertelt ze lachend. ,,Achteraf vraag ik me af of je op die leeftijd wel wilsbekwaam bent.'' Krot ging samenwonen met de vader van Nikki, die zeven jaar ouder was en studeerde. Na de bevalling bleef ze een jaar thuis met de baby, maar daarna was ze vastbesloten te gaan studeren, het liefst voor vroedvrouw. ,,Ik was zo gegrepen door de bevalling.'' Omdat ze niet aan de toelatingseisen voldeed, werd het biologie aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze begon toen Nikki één was.

In het begin voelde Krot zich niet thuis tussen haar medestudenten. ,,Ik had zo'n ander leven. Voor mij was het aan het eind van de dag: koken, Nikki uitkleden en haar in bed stoppen.'' Later ging ze meer met haar studiegenoten om, maar ze liep nooit alle feestjes af. ,,Ik heb niet het gevoel dat ik iets heb gemist. Ik woonde al op mezelf toen ik nog op de middelbare school zat, die onbezorgde periode had ik eigenlijk al gehad.''

Toen ze ervoor koos een kind te krijgen, wist ze dat het moeilijk zou gaan worden. ,,Geen geld, te jong, onzekere relatie. Achteraf had ik dat laatste het minst goed ingeschat.'' Ruim twee jaar geleden gingen zij en haar vriend uit elkaar.

Op dat moment brak voor Krot financieel de moeilijkste tijd aan. ,,Ik heb toen een maximale lening aangevraagd.'' Van haar ex-vriend krijgt ze geen geld. ,,Nikki is drie dagen bij hem en ik ontvang de kinderbijslag van 176 euro per kwartaal. Helaas gaat die bijna helemaal op aan de ouderbijdrage van Nikki's school.'' Bij haar studie liep ze destijds fulltime stage, zonder vergoeding, zodat ze geen tijd had voor een bijbaan. Naast haar lening en studiefinanciering kreeg ze een eenoudertoeslag van zo'n 400 euro, zodat ze in totaal 1.170 euro per maand had. Na aftrek van de vaste lasten, waaronder 150 euro collegegeld, bleef er voor haar en Nikki nauwelijks 500 euro over om van te leven. ,,Je hebt geen geld om iets extra's te doen'', vertelt Krot over die tijd. Cafébezoek was er niet bij, haar hobby ballet kon ze door geldgebrek niet altijd uitoefenen. ,,Op een gegeven moment word je er verdrietig van.'' Na een jaar nam ze een baan als secretaresse. Ze was van plan daarnaast haar scriptie te schrijven en een avond per week rechten te studeren, als bijvak. ,,Dat was te hoog gegrepen. Stom, want zo heb ik vorig jaar nul studiepunten gehaald terwijl ik wel 1.500 euro collegegeld heb betaald.'' Ze gaf haar baan op en doet nu een tweede stage.

Omdat biologie een intensieve opleiding is, moest ze de opvang van Nikki goed regelen. Voor haar dochter naar school ging, was ze één dag bij oma, één dag bij haar vader en drie dagen in de universiteitscrèche. ,,Voor studenten kostte die zo'n 45 euro per maand. We maakten grapjes dat het goedkoper was Nikki naar de crèche te sturen dan thuis te houden.'' Nu is Nikki in het weekend en op twee doordeweekse dagen bij Krot. ,,Die twee dagen ga ik eerder weg van mijn stage om Nikki uit school te halen.''

Sinds augustus woont Krot samen met haar nieuwe vriend. Dat betekent dat ze geen eenoudertoeslag meer krijgt. Haar nieuwe vriend verdient goed, maar Krot vindt dat hij niet mag opdraaien voor de kosten van Nikki. ,,Hij is zelf vader van drie kinderen, van 3, 11 en 16.''

Elke zomervakantie heeft Krot een vakantiebaan. ,,De ene keer om op vakantie te kunnen gaan, de andere keer om mijn rijbewijs te kunnen halen.'' Een paar jaar hebben haar ouders geholpen door het collegegeld te betalen. ,,Nu kan dat niet meer, mijn vader krijgt AOW.'' Met het geld dat ze heeft, leeft ze zuinig. ,,Ik koop altijd in de uitverkoop. Winterschoenen voor Nikki koop ik in de lente. En veel mensen zijn zo lief me dingen te geven. Ik krijg elk jaar wel een zak kleren.''

Als het woord studieschuld valt, slaat Krot haar handen voor haar ogen. ,,Dat vind ik heel erg. Ik weet niet precies hoe hoog hij is, maar ik schrik altijd als ik dat bedrag zie. Hoger dan 10.000 euro.'' Krot is zesdejaars en hoopt dit studiejaar af te studeren. ,,Biologie is een vijfjarige opleiding. Eén jaar uitloop, dat gaat nog.''

Inmiddels heeft ze zin om aan het werk te gaan en geld te verdienen. ,,Soms vind ik het moeilijk dat je voor een stage geen beloning krijgt. Dat je het zó druk hebt, en je nog steeds geen geld hebt.'' Wetenschapper worden of bij een milieuorganisatie werken, alle mogelijkheden liggen open. Wat ze zeker weet, is dat ze meer kinderen wil. ,,Maar pas als ik ben afgestudeerd. Studeren met één kind is moeilijk, maar met twee is het waarschijnlijk een onbegonnen zaak.''

Dit is het laatste deel van de serie `student en geldzaken'. Vanaf volgende week: interviews met mensen die een bijzondere subsidie ontvangen.