Verkeerd gericht

De crash van de Genesis, de Nasa-capsule die op 8 september in de woestijn van Utah als gevolg van falende parachutes te pletter sloeg, is veroorzaakt door een ontwerpfout. Dit is de conclusie van de Genesis Mishap Board die het ongeluk heeft onderzocht. Gisteren bracht de onderzoekscommissie zijn voorlopige verslag uit.

De Genesis drong na tweeënhalf jaar in de ruimte zonnewind-deeltjes te hebben verzameld met een snelheid van ruim 50.000 kilometer de dampkring binnen. De enorme wrijvingskracht die de sonde vervolgens afremde, had moeten worden opgemerkt door sensoren. Maar omdat die sensoren verkeerd gericht stonden, werd het afremmen van de Genesis onvoldoende opgemerkt. Daardoor kreeg de computer geen signaal en bleef het commando om de parachutes uit te werpen achterwege. Waarna de 200 kilo zware Genesis, in plaats van op spectaculaire wijze door een helicopter uit de lucht te worden geplukt, zich met ruim 300 km/uur in het woestijnzand boorde.

Nader onderzoek, aldus Mishap Board-voorzitter Michael Ryschkewitsch, moet uitwijzen waarom de ontwerpfout niet in het uitgebreide testprogramma dat aan de Genesis-lancering voorafging aan het licht kwam.

    • Dirk van Delft