Vallende bladeren

Melancholie is een mooi sentiment voor de herfst. Zodra de r weer in de maand zit, komen `Late For The Sky' van Jackson Browne en `August And Everything After' van Counting Crows uit de kast, om lekker diep weg te zakken in het vallende-bladerengevoel van muziek die de somberheid van de donkere dagen en de vergankelijkheid der dingen onderschrijft. `Everybody hurts' van R.E.M. was zo'n lied, dat de luisteraar laat zwelgen in zelfmedelijden en dat tegelijk een air van compassie voor het herfstgevoel van de ander meedraagt. Het merkwaardige feit doet zich voor dat het lied met de fileclip een hit was in hartje zomer 1993. Nederlanders, eigenwijs, liepen vier maanden voor op de Amerikanen die `Everybody hurts' pas half oktober in het hart sloten. Het bijbehorende album Automatic For The People geldt nog altijd als een artistiek hoogtepunt in het 23-jarig bestaan van de groep uit Georgia.

R.E.M.'s timing is ditmaal feilloos, ook in het licht van de Amerikaanse verkiezingen die ze met hun Vote For Change-concerten willen beïnvloeden. Het nieuwe album Around The Sun grijpt terug op de eenvoud en het folkgevoel van Automatic in dertien liedjes die bijna zonder uitzondering melancholiek, traag en berustend klinken. Openingsnummer `Leaving New York' zet de toon met een slepend ritme en een tekst over vertrekken en verlaten worden. De drie overgebleven R.E.M.-leden begeven zich met voormalig Ministry-drummer Bill Rieflin op bekend terrein, zelfs wanneer in `The Outsider' rapper Q-Tip van A Tribe Called Quest in stelling wordt gebracht. Onder de oppervlakte van de sobere muziek (veel minder bombastisch dan voorganger Reveal) sluimert de subtiele politieke boodschap van zanger Michael Stipe, die zich in `I wanted to be wrong' en `The worst joke ever' in cryptische termen uitlaat over zijn onvrede met de toestand in de wereld in het algemeen en de huidige president van de VS in het bijzonder. Muzikaal kan R.E.M. zich niet vrijwaren van de indruk dat de groep in een cirkel ronddraait van mooie, nobele en ambachtelijke muziek die we al eerder van ze gehoord hebben. Als Stipe's nasale stem iets voorbij de helft van het album in `Boy in the well' iets temerigs krijgt, wordt het tijd om bladeren te ruimen.

R.E.M.:

Around The Sun

(Warner)