Uitlevering Britse bankiers mogelijk

Een rechter in Londen heeft gisteren bepaald dat drie voormalige Britse bankiers die in de Verenigde Staten zijn aangeklaagd in verband met de fraudezaak bij het energieconcern Enron mogen worden uitgeleverd om voor de rechtbank in Texas te verschijnen. Rechter Nicholas Evans zei dat er een ,,goede en solide basis'' was om David Bermingham, Giles Darby en Gary Mulgrew in de VS te laten vervolgen. Het is nu aan de Britse minister van binnenlandse zaken, David Blunkett, om een besluit te nemen. Blunkett kan uitlevering wettelijk alleen tegenhouden indien de drie in de VS de doodstraf zouden kunnen krijgen, maar dat is niet aan de orde. De drie ex-bankiers van de National Westminster Bank hebben volgens en uitspraak van de Amerikaanse justitie uit 2002 samen met het voormalige financiële hoofd van Enron, Andrew Fastow, hun eigen bank opgelicht voor 7,3 miljoen dollar (5,8 miljoen euro).