`Thialf-ijs door glijmiddel sneller'

Het kunstijs van Thialf is volgens ijsmeester Beert Boomsma sneller dan ooit. Het ijs wordt tijdens grote schaatstoernooien voorzien van wat druppeltjes glijmiddel. Testen hebben inmiddels uitgewezen dat de glijweerstand van het ijs door het middel met tien procent afneemt. Boomsma wil het geheim van de nieuwe stof niet prijsgeven. Wel wil hij kwijt dat er vijf milliliter extract aan duizend liter water wordt toegevoegd. Boomsma heeft het middeltje samen met de Vrije Universiteit in Amsterdam ontwikkeld.

IJsstadion Thialf in Heerenveen heeft vorig jaar 225.000 euro winst gemaakt. Het Friese ijsstadion dreigde in 2003 meerdere keren te bezwijken onder een schuldenlast van 15 miljoen euro. Doordat de gemeente Heerenveen, de bedrijven Essent en Aegon elk 1,5 miljoen euro in Thialf hebben gestopt, werd een faillissement afgewend. De drie financiers hebben onlangs een holding opgericht en zijn nu volledig eigenaar van Thialf.

Ondanks de winst blijft Thialf de komende jaren kwetsbaar. Het ijsstadion is voor een groot deel afhankelijk van grote schaatsevenementen. ,,Die liggen voor de komende drie jaar wel vast, maar daarna is de situatie onzeker'', zegt Nieweg. ,,Eigenlijk moeten we doorgroeien naar een jaarlijkse winst van een half miljoen euro.''

Thialf zou er graag enkele andere grote evenementen bij willen hebben. De winst van 2003 wordt in de onderneming gestoken. Nieweg verwacht dat de cijfers voor dit jaar net zo goed of iets beter zullen uitvallen.