Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Uitzending waarin met twintig deskundigen uit de politiek, wetenschap, bedrijfsleven en cultuur gedebatteerd wordt over de vraag of de wereld beter af is met George W. Bush of John Kerry. Met o.a. Spinozaprijswinnaar Robbert Dijkgraaf, schrijver Jan Donkers, historicus Maarten van Rossem, Kamerlid Hans van Baalen, Harry de Winter, jurist Bart Stapert, beeldend kunstenaar Micha Klein en Anton Zijderveld. Ned.3, 12.10-13.30u.

DOCUMENTAIRE

Goudkoorts, de geschiedenis van een obsessie. Eerste deel van een drieluik over de invloed van goud op kunst, godsdienst, mythologie en economische vooruitgang van praktisch alle beschavingen. Ned.1, 17.25-18.15.u.

Tegenlicht: De regels & het spel. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.05-22.00u.

Harde stops of snelle wendingen? Over het maken van belangrijke levenskeuzes. Maria de Haas flitste van de ene carrière naar de andere, totdat ze opgebrand thuis zat. Ze ruilde het snelle grotestadsleven in voor het platteland en ging paarden fokken. Ned.3, 23.15-23.50u.

PRAATPROGRAMMA

Het vermoeden. Gesprek met P.F. Thomése over zijn boek van een jaar geleden Schaduwkind dat veel stof deed opwaaien. Nog niet eerder was de dood van een pasgeboren kind zo aangrijpend beschreven. Ned.1, 11.00-11.29u.

Kruispunt. Cardioloog Pim van Lommel vertelt over zijn wetenschappelijk onderzoek naar bijna-dood-ervaringen. Ned.1, 23.00-23.45u.

Wat zou jij doen? Discussie met ervaringsdeskundigen en publiek over het dilemma of je, als de man van je beste vriendin vreemdgaat, haar dat moet vertellen. Ned.1, 23.45-0.20u.

KUNST & SPORT

Atletiek. Onder meer het rechtstreeks verslag van de marathon van Amsterdam met commentaar van bondscoach Gerard Nijboer. Ned.2, 10.55-17.30u.

R.A.M. Met de Franse schrijver Frédéric Beigbeder die Windows on the World, een roman over de gebeurtenissen in het WTC op 11 september 2001 schreef. Verder het werk van de Palestijnse fotograaf Tarek Al-Ghoussein en een ontmoeting tussen Arnon Grunberg en schrijver Tijs Goldschmidt. Ned.3, 19.25-20.30u.

FILM

Der Mistkerl (Andrea Katzenberger, 2001, Duitsland). Op Cinekid met Publieksprijs bekroonde jeugdfilm. Meisje neemt wraak op de man die haar moeder in de steek liet. Ketnet, 11.10-13.00u.

Yellow Card (John Riber, 2000, Zimbabwe). Zimbabweaans drama snijdt beheerst forse thema's aan. 17-jarige arbeidersjongen droomt van voetbalcarrière bij Manchester United maar valt problematisch voor een beter gesitueerd meisje en wordt opgezadeld met de baby die hij bij een vorige vriendin verwekte. Ned.3, 14.30-15.55u.

Pure Luck (Nadia Tass, 1991, VS). Amerikaanse remake van de Franse komedie La chèvre (Francis Veber, 1981). Met Martin Short in Pierre Richards rol van kluns en Danny Glover als Gérard Depardieu's rechercheur. Het duo speurt in Mexico naar de verdwenen dochter van een industrieel. Veronica, 18.00-19.55u.

Dr. Dolittle 2 (Steve Carr, 2001, VS). In slordige vervolgfilm is Eddie Murphy andermaal de dokter die met dieren kan praten. Hij moet zorgen dat een circusbeer zich weer als een echte beer gaat gedragen. Yorin, 20.30-22.00u.

George of the Jungle (Sam Weisman, 1997, VS). Op tv-cartoon uit jaren zestig gebaseerde, in de bioscoop zeer succesvolle persiflage op de Tarzanfilms. Met Brendan Fraser als uiterst onhandige Koning van de Jungle en Leslie Mann als vrouw op safari. Bijzonder melig. Veronica, 20.30-22.05u.

High Heels and Low Lifes (Mel Smith, 2001, GB/VS). In toeristisch Londen gesitueerde comedy-thriller. Verpleegster Minnie Driver en actrice Mary McCormack proberen zware jongens te chanteren. BBC1, 23.55-1.25u.

RADIO

Vroege vogels. Onder meer de komst van goudhaantjes en vuurgoudhaantjes uit Scandinavië en Polen, het weer nu en in de toekomst, het niet naar wens verlopen van fokprogramma voor de korenwolf in Limburg en bioloog Stef Bokhorst over plantengroei en klimaatverandering op Antarctica. Radio 1, 8.10-10.00u.

Opium. Actrice Will van Kralingen vertelt over haar rol in de komedie Slippers van de Engelse schrijver Alan Ayckbourn. Verder Yvonne Kroonenberg over haar bundel Wat rijmt er op huwelijk? en Cor Vos over IJsberen en zitvlees waarin hij schrijvers en dichters aan het woord laat over hun schrijfproces. Radio 1, 19.04-20.00u.

Avondconcert. Rechtstreekse uitzending uit de Rotterdamse Doelen van het Gergjev-festival. Het Rotterdams Philharmonisch speelt werken van Glinka, Sibelius, Rubinstein en Tsjaikovsky. Radio 4, 20.-22.30u.

De slag bij Warns. Reportage van Jorrit Brenninkmeijer over bewoners uit het Friese plaatsje Warns die terugkijken op de affaire rondom de uitgeprocedeerde Somalische familie Mahamoud. Zij geven blijk van hun ongenoegen over het Nederlandse asielbeleid. Inmiddels is het gezin tien jaar in Nederland, waarvan bijna zes jaar in Warns. Radio 1, 21.04-22.00u.

Voor 1 nacht. Roel Pieper praat o.a. over zijn bundel met columns uit Het Financieele Dagblad, de teloorgang van het onderwijs en winnaars en verliezers. Radio 1, 0.04-1.00u.

Dubbel-O. Kinderpsychologe Alet Meurs praat over haar vak en in welke situaties men een kinderpsycholoog moet inschakelen.

Maandag, 747AM, 11.30-12.00u.