Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Reportage over de procedures bij een mogelijke terreuraanslag met een vliegtuig. Bezoek aan het zenuwcentrum van de Koninklijke Luchtmacht in een ondergrondse bunker op de Veluwe en toelichting op de `licence to kill' van coördinerend `terreurminister' Donner. Ned.2, 18.20-19.05u.

Knevel op zaterdag. Reportage over een illegaal gebouwd bungalowpark dat ondanks veroordelingen door het hoogste gerechtshof waarschijnlijk niet hoeft te worden afgebroken. Daarnaast aandacht voor het omstreden optreden van de Amerikaanse regering tegen mensen die verdacht worden van banden met terroristische groeperingen. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova New York. Gesprek met de conservatieve politicus Pat Buchanan, reportages uit het behoudende zuiden van Amerika en onder meer aandacht voor humor in de Amerikaanse politiek, met als gast de christelijke komiek Brad Stine. Daarnaast opmerkelijke fragmenten uit talkshows en de laatste campagnespotjes. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Magic: Magic Mind. Eerste deel van een serie over de geschiedenis van de magie gaat over het illusionisme: van het Orakel van Delfi tot de `meester van de geest', de Engels illusionist Derren Brown. BBC2, 21.10-22.10u.

Venice: Blood. Eerste deel van vierdelige documentaireserie over de rijke geschiednis van de stad Venetië, die in de vijfde eeuw ontstond in een lagune bij de Middellandse Zee. Ned BBC2, 22.10-23.10u.

A most mysterious murder: The case of Charles Bravo. Vlak nadat de advocaat Charles Bravo trouwde met de rijke weduwe Florence Ricardo, werd hij vergiftigd. Een reconstructie van deze moordzaak uit 1876, die nooit werd opgelost. BBC1, 22.10-23.10u.

PRAATPROGRAMMA

Nachtwacht: Inburgering moet onze beschaving redden. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael is er van overtuigd dat inburgering de redding van de beschaving is. Advocate Merym Kaçar, ex-senator voor de Groenen, vindt deze uitspraak `verschrikkelijk stigmatiserend'. De Nederlandse onderzoekster Marion van San zet de segregatie in historisch perspectief. Canvas, 22.30-23.20u.

AMUSEMENT

Inspector Lynley Mysteries. Nieuwe reeks afleveringen over `upper class' detective Thomas Lynley, achtste graaf van Asherton, en zijn hulpje uit de arbeidersklasse Barbara Havers, gebaseerd op de boeken van Elizabeth George. Canvas 21.00-22.30u.

FILM

Willow (Ron Howard, 1988, VS). Typische familiefilm, bedacht door George Lucas, is een fantasy-avontuur waarin nul-jarig meisje in onbekende tijden vol onbekend Kwaad de wereld moet redden van een wrede koningin. RTL5, 20.30-22.50u.

The Long Kiss Goodnight (Renny Harlin, 1996, VS). Gratuit geweld en flauwe grappen kenmerken mislukt vehikel voor Geena Davis, geregisseerd door haar toenmalige echtgenoot. Aan geheugenverlies lijdende modelmoeder uit New England wordt beetje bij beetje weer wie ze ooit was: huurmoordenares in dienst van de CIA. Net5, 21.00-23.15u.

Wilde (Brian Gilbert, 1997, Engeland). De Engelse komiek Stephen Fry (Discovery of Heaven) geeft schitterend gestalte aan titelheld en laat diens bon mots klinken alsof hij ze net bedacht heeft in keurige kostuumfilm die oog heeft voor de tragiek van alle betrokkenen, maar gebukt gaat onder een gebrek aan baldadigheid en scherpte. BBC2, 23.10-1.05u.

Grumpy Old Men (Donald Petrie, 1994, VS). Jack Lemmon en Walter Matthau – die een gouden koppel vormden in bejaarde klassiekers als The Odd Couple en The Front Page – werden andermaal herenigd voor `warm verhaal' over twee samen oud en inmiddels weduwnaar geworden buurmannen die al zesenvijftig jaar lang elkaars bloed wel kunnen drinken. Overbekende vormelementen, vlakke regie, maar ook mooie, soms oergeestige, dan weer dieptragische dialogen en natuurlijk onweerstaanbaar spel van die twee ouwe mannen. SBS6, 23.45-1.35u.

Beneath Clouds (Ivan Sen, 2001, Australië). In Berlijn met debuutprijs bekroonde road movie over twee kibbelende tieners die, noodgedwongen samen, al liftend Sydney proberen te bereiken: half-Ierse Lena ontvluchtte haar kleine dorpje en aboriginal Vaughn is ontsnapt uit een jeugdgevangenis. Ned.1, 0.20-1.55u.

A Man of No Importance (Suri Krishnamma, 1994, GB/Ierland). Albert Finney als Dublinse busconducteur die anno 1963 in zijn vrije tijd een amateurvoorstelling van Oscar Wilde's Salome regisseert en zijn eigen homoseksualiteit leert onderkennen. Tragikomedie met pretenties. BBC2, 1.05-2.40u.

RADIO

Knetterende letteren. Aandacht voor de vraag of een roman de wereld kan veranderen. Verder verdedigt hoogleraar Marita Mathijsen in haar bundel Verliefd op het verleden de Nederlandse literatuur in de negentiende eeuw. 747AM, 14.02-15.00u.

Opium. Schrijver van tuinboeken Romke van der Kaa praat over de tuinenhype en zijn laatste tuinboek Geluk is een grasveld. Verder Don Duyns over zijn voorstelling en politiek sprookje Paars en een bezoek aan het Letterkundig Museum in Den Haag waar momenteel 300 foto's van naakte dames uit de verzameling van de overleden schrijver Louis Paul Boon te zien zijn. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met ex-minister van Binnenlandse Zaken en ex-burgemeester van Rotterdam Bram Peper over zijn jeugd, liefde voor Noorwegen, zijn drie huwelijken en sterke onafhankelijke vrouwen in zijn leven. Radio 1, 0.04-1.00u.