Suprematie Keniaanse lopers

Na het wegvallen van de Ethiopische atleet Haile Gebrselassie (blessure) en nationaal recordhouder Kamiel Maase (marathon van New York) zullen morgen bij de marathon van Amsterdam de Kenianen zonder twijfel domineren. Van deze lopers heeft Titus Munji met twee uur zes minuten en vijftien seconden de snelste tijd op zijn naam staan. Zijn landgenoot William Kipsang was 24 seconden langzamer toen hij vorig jaar Amsterdam op zijn naam schreef.

Mede door de toptijd van Kipsang is Amsterdam (op basis van de tien snelste tijden per stad) de vierde snelste marathonstad ter wereld. Alleen in Chicago, Berlijn en Londen werd in het verleden harder gelopen. Naast Munji en Kipsang is ook Benjamin Kimutai kanshebber op de zege. Hij won in 2002, finishte vorig jaar als derde en heeft een persoonlijk record van 2.07,26 uur.

De organisatie van de marathon had gisteren ook een tegenvaller te melden. Van de favorieten voor de eindzege in de 29ste editie heeft Josephat Kiprono zich afgemeld. De Keniaan, die een persoonlijk record van 2.06,44 heeft staan, is licht geblesseerd.

Hugo van den Broek heeft op papier de beste kansen als eerste Nederlander te finishen. De loper uit Heemskerk liep in april bij de marathon van Rotterdam een persoonlijk record van 2.14,59. Om aan het WK van volgend jaar in Helsinki deel te nemen moet Van den Broek onder 2.12 uitkomen. Vorig jaar liep Kamiel Maase met 2,08,31 een nationaal record in Amsterdam.

Naast de toppers zullen 16.000 mensen – een kwart meer dan vorig jaar – door het centrum van Amsterdam hardlopen, maar voor het grootste deel gaat het hier om deelnemers aan de kortere afstanden dan de marathon. Circa 4.500 deelnemers komen uit het buitenland, van wie Engelsen en Fransen de hoofdmoot vormen.