Slechte cijfers, en nog te dik ook op de koop toe

,,Ik ben dom, ik ben dom, ik ben dom'', zegt de 9-jarige Mengmeng, terwijl ze hard en herhaaldelijk met de palm van haar hand tegen haar voorhoofd slaat. Ze is gefrustreerd, want ze heeft niet de hoge cijfers gehaald waarop ze had gehoopt en waarvoor ze zo hard heeft zitten blokken.

De juf had de resultaten van alle kinderen op een groot vel papier geschreven en aan de muur van het klaslokaal gehangen, de beste kinderen bovenaan. Mengmeng stond gewoon ergens in het midden. De juf heeft Mengmeng gezegd dat ze beter haar best moet doen.

Mengmengs moeder heeft medelijden met haar dochter als die zo verdrietig uit school komt, maar echt helpen kan ze haar niet. ,,Als je geen goede opleiding hebt, kun je later in de maatschappij nergens terecht. Er is veel te veel concurrentie, dus je moet wel streng zijn en je kind wel aansporen om de beste te worden'', zegt ze berustend, terwijl ze Mengmeng als troost een lekker glaasje fris inschenkt.

Mengmeng is enig kind, net als vrijwel al haar leeftijdgenootjes in de stad. Nu zij toevallig niet zo goed kan leren, is er geen broertje of zusje die de aandacht een beetje van haar kan afleiden.

De enorme druk om goed te presteren en het gebrek aan vrije tijd leiden tot steeds meer geestelijke problemen onder scholieren. ,,Na het derde jaar is het voorbij met het mooie leventje van je kind. Vanaf dan is het leren, leren en nog eens leren'', zegt de moeder van Mengmeng.

Uit een recent onderzoek onder leerlingen op basisscholen in Shanghai blijkt dat bijna een kwart van de kinderen wel eens heeft gespeeld met de gedachte aan zelfmoord. Zelfmoord is de eerste doodsoorzaak onder mensen tussen de 15 en de 34 jaar.

De kinderen zijn niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk minder gezond dan vroeger. Volgens een pas verschenen rapport van het ministerie van Gezondheid lijdt 8 procent van de kinderen in de grote steden aan obesitas, een ziekelijke mate van overgewicht.

Kinderen krijgen tegenwoordig van hun goedbedoelende ouders anders te eten dan vroeger. Hun ouders, en zeker hun grootouders die vaak een heel grote rol spelen in de opvoeding, herinneren zich nog goed hoe erg het is honger te lijden. Van de nadelige gevolgen van overvloedige en verkeerde voeding zijn zij veel minder op de hoogte. Als hun kinderen frisdrank willen in plaats van gewoon een kopje warm water, zoals vroeger gebruikelijk was, dan zullen veel ouders dat graag voor ze kopen.

Ook eten bij KFC of de McDonald's is een geliefd uitstapje, en zo worden de kinderen door het veel vettere, vlees- en suikerrijke dieet steeds dikker.

Het Chinese ministerie van Gezondheid, dat zich vroeger vooral inzette om de ondervoeding in het land terug te dringen, ziet het toenemende overgewicht inmiddels ook als een probleem, waarbij voor de overheid een voorlichtende rol is weggelegd.

,,De Chinese bevolking (...) ontbeert de kennis van wat een redelijk dieet is'', zo sprak vice-minister van Gezondheid, Wang Longde, eerder deze week.

Voor de kinderen is het te hopen dat daar snel verandering in komt, om te voorkomen dat China nog verder de kant op gaat van Amerika. Daar ligt het percentage mensen met overgewicht inmiddels op 62 procent.