Saltimbocca alla Romana

Voor dit traditionele Italiaanse hoofdgerecht dat snel klaar is moeten de kalfsschnitzels zeer dun zijn. De schnitzels die hier in de winkel liggen zijn meestal te dik. Leg op elke uiteraard ongepaneerde schnitzel een royaal stuk plastic huishoudfolie. Pak een deegroller of een wijnfles en rol de schnitzels over het plastic vel uit tot een bijna tweemaal zo grote schnitzel die overal even dun is. Het is niet de bedoeling dat er bij het uitrollen gaten in het vlees vallen. Leg op elke schnitzel één of twee plakken ham. Mochten er per schnitzel 2 plakken ham worden gebruikt, dan worden deze plakken half over elkaar gelegd. Leg op de ham een salieblad. Pak een cocktailprikker of iets ingekorte satéprikker en rijg salieblad en ham aan de schnitzel vast. Verhit de boter in een flinke koekenpan en temper het vuur.

Bak de schnitzels eerst met de salie-ham kant naar boven gericht een minuut of drie. Draai ze om. Bak ze nog eens één minuut op een laag vuur opdat de ham niet uitdroogt. Het vlees moet net gaar, nog enigszins rosé van kleur zijn. De juiste baktijd hangt uiteraard af van de dikte van de schnitzels. Schep de schnitzels uit de pan en bestrooi ze met peper. Omdat de ham al zout is behoeft het gerecht waarschijnlijk verder geen zout. Houd de schnitzels warm door ze met aluminiumfolie af te dekken. Giet de wijn in de pan en breng aan de kook. Roer de aanbaksels los van de bodem. Leg het vlees in een schaal of op een bord en schenk er een scheutje jus over. Lekker bij dit gerecht is een gekookt nieuw aardappeltje of een beetje pasta.

Nodig:

4 kalfsschnitzels

4 grote of 8 kleine plakken Parmaham

4 salieblaadjes

40 g boter

1 groot glas witte wijn

versgemalen peper

    • Anne Scheepmaker