Psych doodt psych

De Australische psychiater Jean Gassy werd in 1997 uit het register van psychiaters geschrapt, omdat hij zelf aan een psychiatrische ziekte (waanideeën) leed. Zijn collega-psychiater Margaret Tobin startte de doorhaling van Gassy's registratie in 1994. Tobin was directeur van de organisatie voor geestelijke gezondheidszorg, waar Gassy werkte. Gassy was al maanden met ziekteverlof toen Tobin haar brief aan de New South Wales Medical Board schreef.

In 2002 schoot Gassy zijn oud-collega Tobin dood bij de lift in haar kantoor. Vier kogels in de rug. Gassy ontkwam aanvankelijk, maar werd gepakt. Eind vorige maand sprak een rechtbankjury na enige aarzeling het schuldig uit. Gassy (48) krijgt levenslang.

Er was alleen indirect bewijs. Gassy had reserveonderdelen van een wapen gekocht, vlak voor de moord. Hij had onder valse naam een auto gehuurd en was naar Adelaide gereden, waar Tobin kantoor hield. De politie vond in zijn huis een lijstje (dodenlijst?) van bij zijn ontslag betrokken artsen, waarvan de bovenkant was afgescheurd. Alleen de letter M stond er nog: de eerste letter van Tobins voornaam.

Gassy hield steeds zijn onschuld vol. Hij vertelde de rechtbank niet aan waanideeën te lijden, maar slachtoffer te zijn van politiek misbruik van de psychiatrie. Hij zei dat Tobin een toiletlesbienne was die was vermoord door een lid van een lesbische organisatie. Hij beweerde ook dat hij zo'n goede schutter is dat hij de vier kogels beter had weten te mikken, als hij Tobins scherprechter was geweest.