Prinses Margarita zoekt echtgenoot

Prinses Margarita is op zoek naar haar echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn, van wie ze wil scheiden. Dat bleek gisteren uit een advertentie die een gerechtsdeurwaarder liet plaatsen in Trouw.

De dochter van prinses Irene laat in de advertentie weten dat De Roy van Zuydewijn, ,,zonder bekende woon- of verblijfplaats in of buiten Nederland'' voor 21 januari moet reageren op het voornemen van prinses Margarita de echtscheiding te laten uitspreken.

Volgens een woordvoerder van het kantoor van gerechtsdeurwaarders is zo'n advertentie wettelijk verplicht als de tegenpartij geen vast adres of een onbekend adres heeft.

De Roy reageerde gisteravond telefonisch in het programma Barend en Van Dorp ,,verbaasd'' op de advertentie. Hij zei dat hij ,,gewoon thuis'' is in Frankrijk. ,,Ik ben niet moeilijk te vinden. Margarita weet precies waar ze mij kan bereiken'', aldus De Roy. Bovendien had hij Margarita deze week nog uitgebreid gesproken.

Twee maanden geleden werd al bekend dat Margarita van Edwin de Roy van Zuydewijn wilde scheiden. Zij verklaarde toen ook dat het haar speet dat zij ,,het vertrouwelijk karakter van haar familieleven in de afgelopen periode heeft geschonden''. Margarita en De Roy van Zuydewijn uitten vorig jaar in interviews een aantal beschuldigingen aan het adres van de koninklijke familie, onder andere tegen koningin Beatrix. Ze zei onder meer dat de koningin en haar familie haar huwelijk met De Roy van Zuydewijn hadden afgekeurd, en haar en haar echtgenoot hadden gekleineerd en buitengesloten. Verder beschuldigden Margarita en De Roy van Zuydewijn de koninklijke familie ervan dat ze hen hadden laten afluisteren en dat ze illegaal De Roy's dossiers van de sociale dienst zouden hebben ingezien. Kort daarop bleek dat het kabinet van de koningin eind jaren negentig de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst opdracht had gegeven onderzoek te doen naar de achtergronden van De Roy van Zuydewijn. De prinses liet echter twee maanden geleden weten dat zij zich ,,indertijd bezwaard gevoeld [had] door wat zij als een inmenging in haar privé-leven heeft ervaren''.